Vláda vzala na vědomí věcný záměr zákona o ČNB

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Vláda dnes vzala na vědomí věcný záměr zákona o České národní bance, který upravuje působnost centrální banky po vstupu České republiky do eurozóny. Informoval o tom Úřad vlády. Euro by mohla ČR přijmout podle posledních vyjádření politiků v roce 2012.

Po přijetí jednotné evropské měny již nebude centrální banka například rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Tuto pravomoc převezme Evropská centrální banka, která rozhoduje o jednotné měnové politice pro celou eurozónu.

"Věcný záměr zákona nově zakotvuje ČNB v Evropském systému centrálních bank, a upravuje také její vztah k Evropské centrální bance a dalším institucím Evropské unie," uvedl k předloze mluvčí ČNB Pavel Zúbek.

Základním úkolem ECB, stejně jako ČNB v případě ČR, je stanovování a provádění měnové politiky s cílem udržet cenovou stabilitu. Vedle toho ECB provádí devizové obchody, spravuje oficiální měnové rezervy jednotlivých členských států a podporuje hladký průběh platebního styku.

O nastavení měnové politiky, a tedy i úrokových sazeb v ECB, rozhoduje stejně jako nyní v ČNB bankovní rada. Ta je tvořena jednotlivými centrálními bankéři z členských zemí, a navíc ještě direktoriem ECB. Nejvyšším představitelem ECB je v současnosti Jean-Claude Trichet.

Přijetí eura v roce 2012 vyplývá z aktualizovaného konvergenčního programu, který je "cestovním plánem" země pro přijetí eura. Program, který je rozšířen i o reformní plány současné vlády, sice přesné datum neuvádí, ale podle ministra financí Miroslava Kalouska je koncipován tak, aby přijetí eura za pět let bylo reálné.

Reformy by se měly týkat například různých sociálních dávek, a tedy výdajů státního rozpočtu. Vedle toho chystá vláda reformu daní z příjmu a DPH.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK