Analytici: Slovenská koruna sílí díky reformám, pomůže i Česku

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Slovenská měna zpevnila na rekordní hodnoty především díky výborným výsledkům ekonomiky, k nimž pomohly uskutečněné reformy. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Vývoj je podle nich příznivý i pro české hospodářství, protože tuzemské zboží bude na tamním trhu levnější. Společně se slovenskou korunou bude zřejmě sílit i česká měna.

Slovenská koruna dnes ráno prudce zpevnila a posunula se na nový rekord k euru i americkému dolaru. Její kurz posílil až na 32,79 SKK/EUR. Poté mírně oslabil a v poledne byl na 32,825 koruny za euro. Důvodem vzestupu byla páteční úprava centrální parity v systému kurzů ERM-II, který je předstupněm zavedení eura.

"Revalvace parity jednoznačně odráží úspěšný směr slovenské ekonomiky," řekl ČTK analytik ČSOB Petr Dufek. Slovenská koruna podle něj těží z příznivého vývoje slovenského hospodářství i z blížícího se termínu přijetí eura. Velmi jí v tom pomohl závazek nové vlády pokračovat s přípravou na euro a ochota neměnit nastavené ekonomické reformy, dodal.

Z hlediska výsledků ekonomických reforem je slovenská ekonomika na vstup do eurozóny dobře připravena, míní analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Ten věří, že přijetí eura v roce 2009 je reálné. Na hodnocení prudkého posílení slovenské koruny po změně centrální parity je ale prý ještě příliš brzy. "Zhruba tříprocentní posílení slovenské koruny, k němuž došlo od minulého týdnu, není tak velké, aby ohrozilo mezinárodní konkurenceschopnost slovenské ekonomiky," podotkl.

Pro české firmy znamená posílení slovenské koruny podle Dufka větší příležitosti na tamním trhu. Silná koruna totiž relativně zlevňuje dovážené zboží v porovnání s domácím. Na druhé straně pro české turisty bude silná slovenská koruna znamenat, že se jim pobyt na Slovensku ve srovnání s předchozími léty trochu prodraží, upozornil.

To, že na Slovensku zlevní dovážené zboží, vyvolá podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory pokles tamní inflace. Naopak slovenští exportéři se prý s horšími podmínkami pro vývoz vyrovnají. "Z posílení slovenské koruny bude profitovat i česká měna, protože řada investorů obchoduje měny ze středoevropského regionu "v jednom pytli" a nedělá mezi nimi rozdíly," poznamenal.

Posílení slovenské koruny:

- snižuje cenovou konkurenceschopnost a tržby slovenských vývozců na

zahraničních trzích;

- může se projevit ve zlevnění dováženého zboží na pultech slovenských

prodejen, protože obchodníci za jejich dovoz platí díky silnější

koruně méně;

- snižuje výdělky Slováků v cizině (podle údajů statistického úřadu loni

v zahraničí pracovalo téměř 160.000 Slováků);

- znehodnocuje možné výnosy či zvyšuje ztráty z investování do cenných

papírů v cizích měnách;

- zvýhodňuje dlužníky, kteří splácejí půjčky v cizích měnách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK