ČR o dotace EU na venkov zřejmě nepřijde

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. března (zpravodaj ČTK) - Česká republika zřejmě nakonec nepřijde o 13 miliard korun z EU, které jsou určeny na rozvoj venkova. Ministři zemědělství EU se totiž v Bruselu shodli na kompromisu, který by měl urovnat spor mezi Evropskou komisí, členskými státy a europoslanci. Novináře o tom dnes informoval ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Komise původně navrhovala, aby členské státy dostaly možnost snížit přímé platby svým zemědělcům v rámci společné zemědělské politiky až o 20 procent a takto získanou částku vložit do programů rozvoje venkova. S tím souhlasily i členské státy, ale nikoliv parlament, jež návrh odmítl a zároveň zablokoval i 20 procent finančních prostředků z rozpočtu EU pro rok 2007, které byly určeny na rozvoj venkova. V ohrožení se tak ocitlo i 13 miliard korun pro Českou republiku.

Podle poslanců by však převod peněz z jednoho pilíře do druhého způsobil takzvanou renacionalizaci a "nerovnovážnost" společné zemědělské politiky Evropské unie. Kompromis spočívá v tom, že se dobrovolný převod peněz z přímých plateb na rozvoj venkova bude týkat pouze omezeného počtu zemí. Jde o země, které na převodech mají zájem a historicky tuto možnost používaly. Reálně se to týká pouze Portugalska a Británie.

"Chceme rozptýlit obavy evropských poslanců a dát jim jasný signál, že pro členské státy je klíčové přikročit ke schvalování Programů rozvoje venkova," uvedl Gandalovič. S přijetím současné podoby by europoslanci neměli mít problém. Možná ještě tento týden jej budou projednávat v rozpočtovém výboru a v dubnu nebo květnu by o něm měly hlasovat na plenárním zasedání ve Štrasburku.

Z programu rozvoje a podpory venkova poplyne v příštích sedmi letech do ČR asi 13 miliard korun ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK