Vláda vrátila zákon o povinném školení řidičů k přepracování

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Vláda vrátila ministerstvu dopravy k přepracování novelu zákona o autoškolách, která mimo jiné zavádí profesionálním řidičům povinné 280hodinové školení. Vláda především po ministerstvu žádá statistiky nehodovosti u řidičů s oprávněním pro skupiny C a D. ČTK to řekl mluvčí MD Karel Hanzelka. Podle zdroje z ministerstva vláda zvažuje, zda je tak dlouhé školení vůbec nutné.

Změnu zákona přitom nařizuje evropská směrnice z roku 2003, podle které musejí všechny členské státy EU zapracovat do svého právního řádu povinné zdokonalování profesionálních řidičů.

Novela se má týkat pouze začínajících řidičů nákladních vozů a autobusů, kteří by podle současného návrhu museli od příštího roku projít po autoškole ještě dlouhým školením. Problémem jsou také náklady, které se odhadují až na 60.000 korun a které by musel platit začínající řidič. To se nelíbí dopravcům, kteří vidí ve vysokých nákladech na školení další bariéru vstupu do oboru.

"Těch padesát, šedesát tisíc je poměrně dost na mladého kluka," uvedl v pátek zástupce šéfa profesního sdružení dopravců Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř. Dopravním firmám podle odhadů chybí zhruba 20.000 řidičů.

Ti, co již vlastní řidičský průkaz skupin C a D a ježděním se živí, se dlouhého školení a následného přezkoušení bát nemusejí. Pokud vláda a následně parlament novelu nakonec schválí, měl by zákon začít platit v lednu 2008, první školení pro nastávající řidiče autobusů se rozběhnou v září, řidiči kamionů se dočkají až o rok později.

Povinné školení není v ČR žádnou novinkou, dosud však museli řidiči absolvovat pouze 16 hodin ročně. Toto ustanovení zůstane v zákoně i po novele, 16 hodin se však sníží na sedm a školení nebude končit přezkoušením.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK