Americké akcie zahájily týden solidním růstem

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu týdne zvyšovaly a pomohly jim především další oznámené fúze. Ty odsunuly do pozadí problémy, s nimiž se potýká část hypotečního trhu v USA. Investoři předpokládají, že vlna fúzí je předzvěstí dalšího růstu zisků a potvrzuje, že ekonomika je v solidním stavu.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.224 bodů, což byl proti pátečnímu závěru vzestup o 0,9 procenta. Širší index S&P 500 zpevnil o 1,1 procenta na 1402 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal stejný zisk a vystoupil na 2397 bodů.

Nápadu na trhu zlepšily například spekulace, že britská banka Barclays by chtěla převzít svého nizozemského rivala ABN Amro. Více než jedno procento si připsaly akcie JPMorgan Chase & Co, a to právě v reakci na informace, že v Evropě se schyluje k megafúzi v bankovním sektoru. Ze stejného důvodu se zvyšoval i kurz akcií Citigroup.

Investoři měli zájem také o akcie velkých strojírenských firem, takže asi o dvě procenta zpevnily akcie Caterpillar. Těmto emisím pomáhá přesvědčení, že americká centrální banka už nebude dál zvyšovat úroky. Hrozí totiž, že by další růst sazeb ekonomiku výrazně zpomalil, což centrální banka zřejmě nebude ochotna riskovat.

"Dosavadní pokles akciových trhů v USA byl reakcí na obavy ze stavu hypotečního trhu pro méně bonitní klientelu," podotýká manažer akciových obchodů v makléřské společnosti Lord Abbett & Co Ted Oberhaus. Podle něj by tyto problémy mohly výrazně omezit likviditu. Série dalších fúzí ale takové obavy vyvracejí, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK