Soud zablokoval hromadnou žalobu na banky v souvislosti s Enronem

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New Orleans 20. března (ČTK) - Federální odvolací soud rozhodl, že akcionáři americké energetické společnosti Enron nemohou vést hromadnou žalobu proti investičním bankám za jejich údajný podíl na účetních podvodech, které vedly ke krachu firmy. Zvrátil tak předchozí rozhodnutí nižšího soudu, jež takovouto žalobu umožňovalo.

Právní zástupci akcionářů tvrdí, že firmy Merrill Lynch, Credit Suisse Group a další investiční banky, které spolupracovaly s Enronem, by měly být zodpovědné za škody ve výši miliard dolarů. Soud uvedl, že udělení statutu hromadné žaloby této kauze bylo zčásti založeno na právním omylu, a poslal případ zpět nižšímu soudu k přezkoumání.

"Domníváme se, že je to nespravedlivé," řekl k rozhodnutí soudu advokát akcionářů William Lerach. "Základní postoj soudu je, že i když se banky vědomě účastnily machinací směřujících k podvodu investorů při krachu Enronu, nelze proti nim vést hromadnou žalobu," dodal. Lerach rovněž uvedl, že se spolu s dalšími právními zástupci akcionářů proti rozhodnutí soudu pravděpodobně co nejrychleji odvolá.

Při hromadné žalobě se stížnosti navrhovatelů slučují, což jim dává větší sílu, než při individuálním postupu. "Rozhodnutí soudu neznamená, že proti bankám nemůže jít jeden navrhovatel po druhém," upozornila profesorka katedry práv Houstonské univerzity Nancy Rapoportová. Dodala však, že takovýto průběh případu je nepravděpodobný.

Enron byl kdysi sedmou největší společností v USA, v prosinci 2001 ale v důsledku rozsáhlých účetních podvodů a skrytých ztrát vyhlásil bankrot. Kolaps Enronu připravil o práci a penzijní úspory tisíce lidí a smazal majetek akcionářů za více než 60 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK