NBS intervenovala proti silné slovenské koruně

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. března (ČTK) - Slovenská centrální banka (NBS) dnes ráno zasáhla proti silné slovenské koruně. Banka intervenovala při kurzu 32,80 SKK/EUR, koruna reagovala oslabením nad 33,10 SKK/EUR. Řekl to obchodník jedné slovenské banky. NBS zatím intervenci nepotvrdila. Členové bankovní rady NBS se dnes ráno sešli na pravidelné schůzi. Podle obchodníků banka intervenovala mimo domácí finanční trh.

Slovenská měna v pondělí posílila zhruba o tři procenta poté, co se posunula její centrální parita v systému směnných kurzů ERM-II, do něhož země vstoupila v roce 2005 v rámci chystaného přijetí eura. Vedení NBS následně varovalo, že tempo růstu považuje za příliš rychlé. Slovenská koruna v pondělí dosáhla nového rekordu 32,71 SKK/EUR.

Parita v systému ERM-II, která se od pondělí posunula na 35,4424 SKK/EUR z původních 38,455 SKK/EUR, stanovuje střední úroveň, od níž se může kurz slovenské koruny vůči euru odchýlit maximálně o 15 procent v obou směrech.

Koruna se v pondělí dostala na rekordní úroveň i vůči dolaru, když zpevnila pod 24,70 SKK/USD. Po dnešní intervenci se kurz posunul na zhruba 24,90 SKK/USD.

Rekordně silná měna znevýhodňuje vývozce, kterým snižuje tržby z prodeje zboží v zahraničí. Zpevňování domácí měny však může snížit také ceny dováženého zboží, náklady na pobyt v zahraničí či splátky úvěrů v cizí měně.

NBS naposledy proti silné koruně intervenovala 8. března poté, co se kurz dostal na 33,80 SKK/EUR. Podle odhadu obchodníků tehdy banka prodala koruny v přepočtu za zhruba půl miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK