Farmáři v pondělí zablokují přechod s Rakouskem v D. Dvořišti

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Větrný Jeníkov (Jihlavsko) 20. března (ČTK) - Čeští zemědělci v pondělí zablokují jihočeský hraniční přechod s Rakouskem v Dolním Dvořišti. Několik stovek protestujících s transparenty a letáky chce asi jednu hodinu upozorňovat na situaci v českém chovu prasat, kterému prý hrozí kolaps kvůli rostoucímu dovozu masa. Akci Agrární komory dnes ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku podpořilo 250 účastníků shromáždění chovatelů a producentů masa.

Radikální krok farmáři zdůvodňují přílivem vepřového masa do obchodních řetězců v Česku. Asi 150 až 200 protestujících se podle předpokladu komory sejde v 11:00. Zatím není rozhodnuto, zda bude silnice zcela zatarasena. Prezident Agrární komory Jan Veleba dnes novinářům řekl, že to bude záviset na výsledku středečního jednání úředníků ministerstva zemědělství, farmářů a zástupců hypermarketů. Jednání se bude na ministerstvu konat v 16:00. "Předpokládám, že blokáda bude povolena," podotkl Veleba.

Rakouskou hranici si zemědělci vybrali z toho důvodu, že odtud začal nedávno ve velkém dovážet vepřové maso obchodní řetězec Interspar. Tento řetězec nedávno zrušil prodej českého masa ve více než polovině svých obchodů. Zahraniční vepřové maso prodávají také obchody Ahold nebo Tesco. Podle Agrární komory kvůli dovozu čeští producenti masa ročně tratí přes 2,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK