ČT jedná s ČTÚ o možnosti spustit svou digitální síť již letos

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Česká televize jedná s Českým telekomunikačním úřadem o možnosti spustit veřejnoprávní síť pro zemské digitální vysílání (zkráceně DVB-T) již letos. Technický plán přechodu, jakýsi jízdní řád nastupující digitalizace, dosud počítá s rokem 2010. Účastníkům konference Digitální televize v pražském hotelu Angelo to řekl předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. S vybudováním veřejnoprávní digitální sítě, v níž bude umístěna ČT společně se stanicemi Českého rozhlasu, počítají i zákony.

"ČT přišla s návrhem, aby její umístění ve veřejnoprávním multiplexu bylo provedeno nikoli v roce 2010, ale co nejdříve. Měl by být spuštěn nejlépe ještě v tomto roce v oblastech, které budou vytypovány," uvedl Dvořák. ČTÚ proto v pátek předala České televizi k diskuzi návrh kmitočtů, na kterých by se případně dala tato síť sestavit dříve.

Digitální zemské TV vysílání dosud pokrývá Prahu, Brno, Ostravu, Domažlice a jejich okolí, zhruba v polovině roku začne také na Ústecku z vysílače Buková hora. V síti Radiokomunikací, která tyto oblasti pokrývá, vysílají čtyři programy České televize a Nova.

Technický plán přechodu původně počítal s tím, že ČT bude své programy společně s Novou vysílat v síti s přechodnými kmitočty. ČT ale nyní hodlá budovat vlastní veřejnoprávní síť s definitivními kmitočty již nyní a bez Novy. Podle dostupných informací by bylo možné začít budovat veřejnoprávní síť ČT a ČRo za podmínky, že se zřejmě již letos začnou vypínat analogové kmitočty ČT2 a uvolněná pásma se využijí právě pro budování veřejnoprávní a případně i další sítě.

V budoucnu by v ČR měly podle ČTÚ vzniknout nejméně čtyři sítě pro DVB-T, v nichž najdou místo programy současné i nově vzniklé; mohlo bych jich být až tři desítky. Kvalitnější DVB-T v budoucnu zcela nahradí současné analogové zemské TV vysílání, které lidem nyní nabízí čtyři celoplošné stanice ČT1, ČT2, Nova a Prima. Poslední analogový vysílač by měl být podle návrhu ČTÚ vypnut do 10. října 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK