STEM: V ČR klesá počet lidí, kteří mají strach z nezaměstnanosti

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - S poklesem nezaměstnanosti v České republice v posledních dvou letech ubývá lidí, kteří se obávají, že by mohli ztratit práci. Z březnového výzkumu agentury STEM vyplývá, že nezaměstnanosti se nyní obává 56 procent ekonomicky aktivní populace, zatímco v květnu 2005 to podle údajů agentury bylo 65 procent. Zároveň většina tvrdí, že současný systém sociální podpory nemotivuje lidi k hledání práce.

Obavy ze ztráty zaměstnání při dotazování přiznalo 58 procent žen a 53 procent mužů. Opatrný názor převládá rovněž u 60 procent lidí ve věku 45 až 59 let; jejich obavy vyvolávají především obtíže v případě ztráty dosavadní práce. Rozdíly se projevily zejména z hlediska nejvyššího dokončeného vzdělání. Zatímco vysokoškoláci se nezaměstnanosti příliš neobávají, lidé se základním vzděláním nebo vyučení občané by se dali označit jako nezaměstnaností nejvíce ohrožené skupiny, vyplynulo z průzkumu.

Motivace pro hledání práce nebo setrvání v zaměstnání je podle autorů průzkumu do jisté míry ovlivněna státním systémem sociálních podpor a dávek. K názoru, že současný systém podpor spíše demotivuje nezaměstnané v hledání práce a zajištění dostatečných příjmů výdělečnou činností, se kloní 82 procent dospělé české populace. Názor zastávají ve stejné míře ženy a muži, i různé věkové nebo sociální kategorie obyvatel. Odlišnosti v přístupu se projevily především z hlediska vzdělání, politického smýšlení a majetkového zajištění respondentů.

Téměř pětina občanů se naopak systému podpor a sociálních dávek jako vhodného motivačního prvku k práci zastává.

Na straně odpůrců současného systému podpor a sociálních dávek stojí častěji lidé s vysokoškolským vzděláním, pravicově smýšlející a lépe situovaní občané. Pro všechny skupiny občanů nicméně platí, že podíl kritiků nynějšího systému podpor je výrazně vyšší než podíl jeho zastánců, míní autoři průzkumu.

Strach ze ztráty zaměstnání podle agentury vyjadřují častěji lidé špatně materiálně zajištění a levicově či středově smýšlející. Největší obavy mají rovněž ekonomicky aktivní občané v krajích, které se potýkají s nejvyšší mírou nezaměstnanosti, tedy v Ústeckém či Moravskoslezském kraji. Relativně jisti jsou si svými pracovními místy lidé žijící v hlavním městě, v Plzeňském, Libereckém, Pardubickém či Zlínském kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK