Prodej ČD Cargo by podle Řebíčka mohl vynést až 12 miliard Kč

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Privatizace nákladní dopravy Českých drah by mohla státu vynést deset až 12 miliard korun. V rozhovoru to řekl ministr dopravy Aleš Řebíček. Nákladní doprava by se měla vyčlenit do samostatné dceřiné společnosti ČD Cargo a.s. nejpozději do 1. července letošního roku. O způsobu privatizace však ještě není podle Řebíčka rozhodnuto.

"Privatizace, nevím jestli privatizace, ale hledání strategického partnera," naznačil Řebíček možný postup. Podle něj stát zřejmě prodá jen menšinový podíl nové firmy. "Já si nemyslím, že třeba 100 procent německým drahám může být řešení," řekl. "Konkurence v nákladní dopravě je hodně dramatická a pokud chceme, aby to národní nákladní dopravce ustál, tak musí projít nějakou očistou," dodal.

Ministerstvo dopravy se však nesoustředí pouze na oddělení nákladní dopravy, nýbrž chce řešit transformaci Českých drah komplexně. Podle Řebíčka je možné, že do dceřiné společnosti se vyčlení i osobní doprava, rozhodnuto již je o převodu části železniční infrastruktury na státní organizaci Správa železniční dopravní cesty. "Jde o to, aby ty segmenty byly jednoznačné, aby byla jasná ekonomika, finance a sociální věci," řekl Řebíček.

Dlouho plánované oddělení ČD Carga zamezí křížovému financování ztrátové osobní dopravy ze zisků nákladní dopravy. Společnost tak bude moci své zisky investovat do obnovy vozového parku. Peníze na nové vagony, které Cargo potřebuje, by měl přinést také strategický partner.

Nákladní doprava ČD je pátá největší ze zemí Evropské unie a jako poslední ve střední Evropě ještě nefunguje samostatně. Do nové společnosti ČD Cargo má přejít 13.500 zaměstnanců z celkových 57.000. Nákladní vlaky ČD ročně přepraví zhruba 90 milionů tun zboží a na rozdíl od osobních vlaků přinášejí pravidelně zisk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK