Kapsch napadl rozhodnutí ÚOHS o dodatku smlouvy o mýtném

21.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Firma Kapsch se odvolala proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kterým úřad označil za nezákonný takzvaný první dodatek ke smlouvě o budování mýtného systému v ČR. Informoval dnes o tom server Aktuálně.cz. Pokud by dodatek neplatil, přišel by Kapsch podle serveru o desítky milionů korun. Vyjádření antimonopolního úřadu ČTK zjišťuje.

"V pondělí jsme podali rozklad rozhodnutí ÚOHS o dodatku smlouvy," potvrdil Aktuálně.cz zástupce firmy Kapsch David Šimoník. Dodal, že podle názoru firmy ÚOHS nevzal v úvahu všechny relevantní informace, důkazy a svědky.

Dodatek ke smlouvě, který byl původně tajný, byl uzavřen loni v dubnu. Umožnil, aby se od ledna do března 2007 snížila efektivita výběru mýta až na 85 procent, zatímco v původní smlouvě byla o deset procentních bodů vyšší. Při překročení 95procentní úspěšnosti by Kapsch dostal vše, co se vybere nad 95 procent. Na prvním doplnění se Kapsch dohodl s Šimonovským kvůli opožděnému zahájení výstavby.

Ministerstvo dopravy se podle Aktuálně.cz po zpochybnění dodatku nechalo slyšet, že neví, jak s výplatou pro Kapsch naložit. Pokud společnosti peníze nedá, firma se podle serveru zřejmě bude bránit i soudně. V případě výplaty by ministerstvo mohlo čelit kritice, že platí za smlouvu, která byla označena jako protiprávní.

Zda má Kapsch na odměnu na základě dodatku nárok bude obtížné určit, protože ministerstvu dopravy chybí důvěryhodné informace o úspěšnosti výběru mýtného. Kontrolní systém má totiž problém rozeznat, zda neplatící kamion mýtné platit měl či nikoliv. Ministerstvo chce podle náměstka Jiřího Hodače problém řešit samolepkami.

Antimonopolní úřad dodatek napadl, protože obsahoval dohodu o dodávce dieselových agregátů při budování první fáze mýtného systému. Podle ÚOHS mělo být na dodávku vypsáno samostatné výběrové řízení. Dodatek podle předsedy úřadu Martina Peciny obsahuje i další chyby. Úřad dodatek zrušit nemůže, na podnět ministerstva nebo Kapsche by to mohl udělat soud.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK