STEM: Lidé zatím hodnotí ekonomickou politiku vlády zdrženlivě

21.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Lidé zatím hodnotí ekonomickou politiku vlády premiéra Mirka Topolánka zdrženlivě. Dobrá je podle třetiny lidí, jednoznačně ji odmítá pětina dotázaných a téměř polovina vyjadřuje mírný nesouhlas. Vyplývá to z nového průzkumu agentury STEM.

Míra obav či pocitu nejistoty z ekonomického vývoje v blízké budoucnosti se v posledních dvou letech téměř nemění. Obavy mají skoro dvě třetiny populace, především lidé s nižším vzděláním a osoby nad 45 let.

Topolánkova vláda teprve postupně začíná představovat své záměry, jak pozvednout české hospodářství. Tomu odpovídají i dosud nevyhraněné názory lidí na její ekonomickou politiku. Hospodářskou politiku Topolánkova kabinetu obhajují především stoupenci ODS, sympatizanti jejích koaličních partnerů jsou mnohem opatrnější. Z příznivců Strany zelených schvaluje ekonomickou politiku vlády více než třetina a z lidí, kteří by dali hlas KDU-ČSL, dokonce jen zhruba čtvrtina.

Z dlouhodobého pohledu lze podle průzkumu STEM říci, že Topolánkova koaliční vláda si v ekonomické oblasti vysloužila lepší hodnocení než vláda Vladimíra Špidly v letech 2003 a 2004 a Stanislava Grosse na jaře 2005. Obdobné hodnocení zjistila agentura i na počátku a na konci Zemanovy vlády.

V porovnání s průzkumy provedenými v posledních dvou letech se příliš nemění míra obav či nejistoty z ekonomického vývoje. Údaj, že obavy má 63 procent lidí, vypadá sice hrozivě, je to však zcela normální, běžně zjišťovaná hodnota v české populaci, uvedl STEM.

Agentura průzkum provedla 1. až 6. března 2007 mezi 1272 obyvateli staršími 18 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK