Burza prodloužila růst na týden, akcie na březnovém maximu

21.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Růst akcií obchodovaných pražskou burzou trvá po dnešním posílení již týden. Kupci se zaměřili na akcie energetické skupiny ČEZ, realitních společností ECM a Orco a výrobce léčiv Zentiva. Hlavní index PX získal 0,6 procenta na březnové maximum 1681,4 bodu. Výsledky oznámila burza.

Akcie ČEZ zpevnily o dalších 1,93 procenta na 909,5 korun. Zájem podle obchodníků vyvolal záměr ČEZ odkoupit desetinu vlastních akcií. Tento zpětný odkup bude projednávat valná hromada 23. dubna. Stát, který má v ČEZ podíl 67,6 procenta, chce rozprodat přes trh sedm procent akcií ČEZ.

Z developerů byly s dvouprocentním výnosem na cenu 3369 korun úspěšnější akcie Orco. Cenné papíry konkurenční skupiny ECM si sice připsaly slabších 1,63 procenta, ale na rekordní cenu 1803 korun.

Zatím nejvyšší závěr na burze vykázaly i akcie Zentivy, které přidaly 1,15 procenta na 1489 korun. Akcie Zentivy od konce února vyrostly o takřka čtvrtinu, důvodem zvýšené poptávky byl vstup na významný turecký trh. Analytici firmy Citigroup například posunuli cílovou cenu akcií Zentivy na 1800 korun.

Celkové obchody s akciemi narostly na 4,87 miliardy korun z už vysoce nadprůměrného minulého objemu 4,64 miliardy korun. Akcie ČEZ a Zentivy investoři nakoupili vždy za 1,9 miliardy korun.

Turbo certifikát CTX short, jeden z nových investičních produktů určený ke spekulaci na pokles, byl vyprodán. Jeho majitelé jej mohou držet a vydělávat na případném sestupu cen, nebo prodat za tržní cenu. Pro investory, kteří nestihli nakoupit, se připravuje vydání nového podobného certifikátu. Oznámil to emitent Raiffeisenbanka.

Obliba certifikátů roste. Zatímco v lednu činil objem 67 milionů Kč, v březnu to bylo již téměř 200 milionů Kč. Na burze se obchoduje různých 18 certifikátů a warrantů.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,871 miliardy Kč

- dluhopisy 3,472 miliardy Kč

- certifikáty, warranty a futures 22,9 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK