Americké akcie dopoledne oslabovaly, trh čeká na sazby

21.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování snižovaly a trh před zprávou centrální banky k měnové politice vykazoval vyšší nervozitu než jindy. Příznivě působí optimismus ohledně podnikových zisků, na druhou stranu ale panují obavy, že centrální banka v USA nebude ochotna začít uvažovat o snížení sazeb.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.275 bodů a vykazoval pokles o 0,1 procenta. Širší index S&P 500 byl slabší o necelou desetinu procenta a pohyboval se blízko 1411 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite klesl ve stejném rozsahu na 2410 bodů.

Americká centrální banka v úterý zahájila schůzku svého měnového výboru. Jde o jednu ze dvou schůzek, které jsou každoročně dvoudenní. Banka závěry schůzky zveřejní dnes večer, očekává se však, že základní sazba zůstane na 5,25 procenta, kde je od poloviny loňského roku.

Mezi technologickými akciemi poskytl optimismus Oracle, který zveřejnil za poslední čtvrtletí vyšší zisk, než s jakým počítali analytici na Wall Street. Analytici tvrdí, že zpráva Oraclu byl mohla naznačovat ochotu firem věnovat více peněz na kapitálové výdaje.

Z finančních institucí se dařilo bance Morgan Stanley, která také výrazně zvýšila zisk. Její akcie díky tomu zpevnily asi o čtyři procenta. Příznivě vyzněl i soudní spor, který banka vedla s finančníkem Ronaldem Perelmanem. Ten původně na bance vysoudil 1,58 miliardy dolarů, soud na Floridě nicméně dřívější rozhodnutí zrušil.

Centrální banka v USA nyní podle analytiků považuje za větší hrozbu inflaci, nikoli zpomalení tempa růstu. Vzhledem k tomu, že se začala nyní s problémy potýkat část hypotečního trhu, objevují se názory, že centrální banka změní rétoriku a začne se přiklánět k možnému snížení sazeb ve druhém pololetí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK