MZe: ČR bude dorovnání přímých plateb dál vyplácet na komodity

21.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Česko bude národní dorovnání zemědělských přímých plateb z EU i nadále vyplácet na vybrané komodity, i když pozměněným systémem. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo zemědělství s tím, že tato možnost vyplynula z úterního jednání v Bruselu. Podle úřadu nebyly přesné informace, že národní doplatek bude muset být rozdělen tak jako přímé platby z unie na plochu obhospodařované půdy. Definitivní podobu přímých podpor však česká strana bude muset ještě konzultovat s EU.

Změna oproti dosavadnímu systému podle MZe nastane v tom, že dorovnání se bude vyplácet na komodity podle stavu v určeném historickému referenčnímu období, a nikoli na aktuální objem produkce v jednotlivých letech. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče to bude znamenat zhoršení podmínek pro ty, kteří chtějí své hospodářství rozšiřovat, nebo pro ty, kteří se zemědělstvím začínají. Například chovatel skotu totiž dostane dotaci na počet zvířat ve stanoveném období v minulosti, a pokud stáda rozšíří, na nové kusy již peníze navíc neobdrží.

Podpora pro chov skotu, ovcí a koz, pěstování chmele, brambor pro výrobu škrobu, přadného lnu a některých vybraných plodin na orné půdě ale zůstane zachována, zdůraznil úřad.

"Nastavení pozměněného systému v novém nařízení vlády budeme věnovat maximální pozornost a budeme ho samozřejmě průběžně konzultovat s Evropskou komisí tak, aby byl průchodný," uvedl Gandalovič. Evropská unie totiž v rámci reformy zemědělské politiky prosazuje oddělení dotací od produkce.

Přímé platby spolu s národním doplatkem představují základní zemědělské dotace. Za loňský rok čeští farmáři od EU dostali 35 procent toho, co konkurenti ve starých členských zemích unie. Šlo o 8,8 miliardy korun, které byly rozděleny na 3,493 milionu hektarů půdy; sazba na hektar činila 2518 korun. Národní dorovnání přímých plateb loni představovalo 7,3 miliardy korun.

Letos budou přímé platby v tuzemsku dosahovat 40 procent úrovně ve starých členských zemích EU a měly by překročit deset miliard korun. Stát hodlá plně využít možnosti dané přístupovou smlouvou a dorovná je až na 70 procent. Celkově by tak mělo jít o více než 17 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK