Japonské akcie výrazně zpevnily

22.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. března (ČTK) - Ceny japonských akcií se ve čtvrtek výrazně zvýšily a největší zájem byl o takzvané blue chips, tedy nejkvalitnější emise na trhu. Trh čerpal optimismus především z komentáře americké centrální banky, která už přestala hovořit o nutnosti dalšího zpřísňování měnové politiky. Na devizovém trhu se kvůli tomu snižoval kurz dolaru, který vůči euru klesl na dvouleté minimum.

Index Nikkei 225 si připsal 256 bodů a den uzavřel růstem o 1,49 procenta na 17.419,20 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň za tři týdny. Širší index Topix vzrostl o 1,38 procenta na 1731,80 bodu.

Velký zájem byl například o akcie společnosti Canon a další firmy, které by měly prospěch ze snížení úrokových sazeb v USA. Americká centrální banka ve středu podle očekávání nechala základní úrok na 5,25 procenta, ale její komentář naznačil, že už není nakloněna dalšímu zvyšování sazeb. Na trhu se proto spekuluje o datu, kdy Američané sazby sníží.

"Vzhledem k tomu, že měnová autorita v USA naznačila možné snížení sazeb, více investorů teď sdílí názor, že trh se odráží ode dna," podotkl analytik makléřské společnosti Shinko Securities Cujoši Segawa.

Hlavní index Nikkei 225 už po dnešním růstu smazal asi polovinu ztrát, které utrpěl při masivním výprodeji z konce února. Propad akciových trhů tehdy odstartovala Čína a nervozita se pak přenesla do Evropy i do severní Ameriky. Nyní investoři situaci přehodnocují a nakupují třeba akcie výrobců oceli či dalších průmyslových podniků.

Na devizovém trhu klesal kurz dolaru, a to právě kvůli vyhlídkám na snížení sazeb v USA. Dolar k euru klesl nejníže za dva roky, později se ale jeho pokles zastavil.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3385 USD, a klesl tak z předchozích 1,3313 USD, kde byl ve středu. Na paritě s japonským jenem ale zpevnil na 117,45 ze 117,24 JPY, a rovněž euro vůči jenu zpevnilo na 157,23 z předchozího kurzu 156,10 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK