Čínské akcie vystoupily na nový rekord

22.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 22. března (ČTK) - Ceny čínských akcií se dostaly na nový rekord, a zcela tak smazaly ztráty, které utrpěly na konci února. Právě Čína dala impulz ke globálnímu výprodeji na akciových trzích, když její hlavní index 27. února spadl skoro o devět procent. Analytici tvrdí, že by trh měl v růstu pokračovat.

Index Shanghai Composite zpevnil o 0,45 procenta a uzavřel na 3071,23 bodu. Obchodování bylo značně hektické a techničtí analytici upozorňují, že index dokončil formaci, po které zpravidla přichází další růst.

"V příštích dvou až třech měsících je zde prostor k dalšímu růstu, byť omezenému. Vzhledem k tomu, že některé akcie už jsou dost vysoko, za strop považujeme pásmo 3100 až 3300 bodů," podotkl analytik makléřské společnosti Ping An Securities Luo Siao-ming.

"I kdyby přišla korekce, index zůstane nad 3000 body," doplnil Čou Lin ze společnosti Huatai Securities. Technická analýza vyhodnocuje minulý vývoj indexu a z něj modeluje pravděpodobný vývoj do budoucna. Při překročení konkrétní hodnoty se aktivují naprogramované pokyny, takže vývoj indexu lze poměrně dobře předvídat.

Obrat na trhu akcií typu A, kde se ceny stanovují v místní měně, činil 112,1 miliardy jüanů. Zvýšil se tak z předchozích 88,8 miliardy jüanů. Index ve středu poprvé uzavřel nad 3049 body, což bylo maximum, z něhož koncem února začal prudce korigovat směrem dolů.

Akcie dnes zpevňují i na dalších trzích, včetně západní Evropy. Impulzem se stala středeční zpráva americké centrální banky, která už není nakloněna dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Banka ponechala úrok na 5,25 procenta a uvedla, že víc než zpomalení růstu si bude všímat vývoje inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK