Klaus podepsal novely zákonů, včetně daní z příjmů

22.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o daních z příjmů. Ta umožňuje, aby společné zdanění mohli již letos uplatnit i pozůstalí manželé, jejichž partner loni zemřel. Prezident podepsal i novelu stavebního zákona, zákonů o účetnictví, o podpoře regionálního rozvoje a o ochraně hospodářské soutěže. ČTK to dnes oznámil prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Dosavadní úprava zákona o daních z příjmů stanovovala, že společné zdanění příjmů musí uplatnit každý z manželů ve svém daňovém přiznání, které podávají oba manželé ve stejné lhůtě. Tato podmínka však není splněna v případě, pokud jeden z manželů ve zdaňovacím období zemře, ačkoli oba v uplynulém zdaňovacím období společně vyživovali dítě. Novela proto tuto tvrdost zákona zmírnila. Účinnosti nabude vyhlášením ve Sbírce zákonů a mohla by tedy začít platit ještě před koncem března, do kdy je třeba daňové přiznání podat.

Novela stavebního zákona počítá s tím, že stavby podléhající integrovanému povolení nebudou posuzovat zvláštní stavební úřady, ale současné stavební úřady spolu s odbory životního prostředí. Se vznikem zvláštních úřadů počítal nový stavební zákon, který začal platit 1. ledna.

Novela zákona o účetnictví zrušila firmám povinnost zveřejňovat účetní závěrky kromě obchodního rejstříku i v Obchodním věstníku. Novela zákona o podpoře regionálního rozvoje umožnila hlavnímu městu Praze, aby si sama řídila operační programy, na jejichž základě bude čerpat dotace z fondů EU.

Díky novele zákona o ochraně hospodářské soutěže získal antimonopolní úřad zpět svou působnost v elektronických komunikacích, o kterou přišel před dvěma lety. Tehdy ji po kompetenčních sporech získal Český telekomunikační úřad (ČTÚ), což ale nebylo v souladu s právem EU. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) při projednávání v Senátu varoval, že Evropská komise už kvůli současnému stavu zahájila s Českem "vytýkací proces", který by mohl v případě nečinnosti skončit vysokou pokutou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK