Euro: Viceguvernér ČNB Singer varoval před konkurzem Agrobanky

22.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Viceguvernér ČNB Miroslav Singer poslal dopis akcionářům Agrobanky Praha, jejíž představenstvo a likvidátor hodlají v nejbližších dnech podat soudu návrh na prohlášení jejího konkursu. V dopise vyjadřuje znepokojení ČNB z tohoto záměru, který by mohl vést k zahrnutí GE Money Bank do konkursní podstaty likvidované Agrobanky. ČNB je jedním z akcionářů Agrobanky a také jejím věřitelem. Uvedl to server Euro OnLine.

Singer v dopise přesvědčuje ostatní akcionáře, že prohlášení konkursu jim nemůže nijak pomoci. Pokud ke konkursu nedojde, centrální banka by podle viceguvernéra byla ochotná své dvě pohledávky za celkem 17,2 miliardy Kč kapitalizovat.

Singer dále uvedl, že podle názoru ČNB je nejvhodnějším řešením situace dohoda mezi akcionáři Agrobanky a GE Money Bank, kterou by při dodržení podmínek stanovených právními předpisy byla připravena podpořit i ČNB.

Mluvčí GE Money Bank Eva Chaloupková ale již dříve pro média uvedla, že Agrobanka Praha je samostatná společnost, která již nemá s GE Money Bank žádné společné aktivity. "GE Money Bank naprosto odmítá všechny spekulace, že by mohla být zahrnuta do konkurzní podstaty týkající se majetku Agrobanky Praha. Tyto nároky jsou právně neopodstatněné," uvedla Chaloupková.

Singer si podle Eura zřejmě tak jist právním postavením GE Money Bank není, když vyzývá obě strany k vzájemné dohodě. Ta prakticky nemůže znamenat nic jiného, než že GE akcionáře AGB finančně odškodní.

Akcionáři AGB se mají sejít na mimořádné valné hromadě 30. března. Do té doby však již může být návrh na prohlášení konkurzu podán a konkurz možná i prohlášen, upozorňuje Euro.

Všechny problémy mají svůj původ v roce 1996, kdy na Agrobanku Praha, tehdy ovládanou společností Motoinvest, byla uvalena nucená správa. ČNB v roce 1998 prodala zdravou část koncernu GE a do nově vzniklého bankovního domu ještě vložila 20 miliard korun.

Akcionáři Agrobanky, kterým zůstal jen zadlužený zbytek společnosti a kteří s prodejem koncernu GE nesouhlasili, podali žaloby na neplatnost kupní smlouvy. V těchto soudních sporech zatím nebylo vyneseno pravomocné rozhodnutí. Nicméně do dnešního dne nebyl soudem do obchodního rejstříku prodej zdravé části podniku zapsán, uzavírá Euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK