Americké akcie se v závěru čtvrtka příliš nepohnuly

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. března (ČTK) - Akcie velkých amerických korporací v závěru čtvrtečního obchodování téměř stagnovaly. Investoři ponechali akciím jejich středeční zisky a pozornost se na trhu ještě soustředila na očekávání, že úrokové sazby ve Spojených státech půjdou časem dolů. Opatrnou náladu mezi obchodníky zanechala Motorola svým varováním, že vykáže čtvrtletní ztrátu.

Index Dow Jones vzrostl o 13,62 bodu na 12.461,14 bodu, tedy o 0,11 procenta. Index Nasdaq Composite ale klesl o 0,17 procenta na 2451,74 bodu; odepsal si 4,18 bodu. Zobchodované objemy akcií nebyly vysoké.

Centrální banka Fed ponechala ve středu základní úrokovou sazbu beze změny, jak se očekávalo. Ve zprávě doprovázející toto rozhodování ale vypustila zmínku o možném dalším zvýšení úroků, která se v předchozích takových zprávách vyskytovala. Na finančních trzích tak zesílil předpoklad, že další pohyb úroků bude směrem dolů a akcie díky tomu vzrostly. Fed přesto varoval před rizikem vyšší inflace.

"Mlha se trochu vyjasňuje," uvedl k tomu jeden z obchodníků. "Každý se dívá na zprávu Fedu a vidí, že ale není zcela umírněná," podotkl s tím, že Fed otevřel dveře pohybu úroků oběma směry.

Dolar ve čtvrtek výrazně vzrostl v reakci na předchozí ztrátu díky vizi, že Fed po nějakou dobu ještě nechá dolarové úroky stejné. Nyní jsou na 5,25 procenta.

Kurz eura v závěru dne oslabil o 0,4 procenta na 1,3334 USD, v jednu chvíli ale klesl o celý cent z asijského dopoledního maxima 1,3411, kdy byl nejvýše za dva roky. Vůči jenu dolar vzrostl o 0,4 procenta na 118,11 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK