ČNB chce odebrat licenci Českému národnímu spořitelnímu družstvu

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Česká národní banka zahájila správní řízení o odnětí licence s brněnskou družstevní záložnou České národní spořitelní družstvo. Důvodem jsou závažné nedostatky v činnosti záložny zjištěné při kontrole, uvedla dnes mluvčí centrální banky Pavlína Bolfová. ČNB současně záložně nařídila nepřijímat vklady od členů.

"Česká národní banka dne 14. března 2007 zahájila se společností České národní spořitelní družstvo, se sídlem v Brně, správní řízení o odnětí povolení působit jako družstevní záložna," uvedla Bolfová.

Ke konci února působilo v ČR 20 družstevních záložen, včetně Českého národního spořitelního družstva. To se do 7. února 2006 jmenovalo Wall Street Federal Reserve, družstevní záložna. Podle obchodního rejstříku je předsedou představenstva družstevní záložny Julij Čerkasov. Základní kapitál spořitelny činí 510.000 korun.

České národní spořitelní družstvo není členem Asociace družstevních záložen. Družstevní záložny sdružené v Asociaci družstevních záložen ke konci roku 2006 evidovaly 23.000 členů, což bylo o 55 procent více než před rokem. Kampeličky zaznamenaly meziroční nárůst vkladů o 72 procent na 5,08 miliardy korun.

Česká národní banka dohlíží na činnost družstevních záložen od dubna loňského roku, kdy ukončil činnost v souvislosti s integrací dohledů nad finančním trhem Úřad pro dohled nad družstevními záložnami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK