Cena ropy se po zprávách z Blízkého východu prudce zvýšila

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York/Dubaj 23. března (ČTK) - Cena ropy se dnes odpoledne začala výrazně zvyšovat v reakci na zprávy, že Írán zadržel u pobřeží Iráku 15 členů britského námořnictva. Barel severomořské ropy Brent krátce nato zdražil o jeden dolar nad 63,50 USD, k 63 dolarům se blížila také americká lehká ropa West Texas Intermediate.

Íránské síly britské námořníky zadržely při běžné kontrole obchodní lodě v Perském zálivu. Britové okamžitě vznesli protest a vláda v Londýně si pozvala íránského velvyslance. Vztahy mezi Íránem a Západem jsou nyní kvůli íránskému jadernému programu značně napjaté, takže incident vzbuzuje obavy.

Podle členů americké armády, která se v oblasti rovněž pohybuje, britští námořníci patrně nejsou zraněni. Britové prováděli běžnou kontrolu lodě, když se k nim přiblížila íránská plavidla. "Událost budeme s íránskou stranou okamžitě řešit na nejvyšší úrovni," uvedlo dnes podle agentury AP britské ministerstvo zahraničí.

Írán je klíčovým členem kartelu OPEC, takže každá eskalace napětí v této oblasti má na trh s ropou vliv. Ropa se teď prodává nejdráže za zhruba tři měsíce a její cena se začala zvyšovat už ve čtvrtek. Hlavním důvodem byly klesající zásoby benzinu v amerických skladech.

"Na trhu se kvůli tomu krátkodobě objeví další napětí, ale vážný problém z toho asi hned nebude," řekl analytik trhu s ropou Geoff Pyne.

Situaci by mohl pomoci zklidnit právě vývoj v USA. Část analytiků totiž připomíná, že obavy z poklesu zásob benzinu v USA jsou neopodstatněné. V tuto roční dobu totiž rafinerie provádějí pravidelnou údržbu, takže zatímco zásoby benzinu klesají, zásoby ropy se zvyšují, což platí i letos. V letošním roce ale budou rafinerie s údržbou hotovy zřejmě dříve.

Cena benzinu se na trhu dál drží blízko sedmiměsíčního maxima, takže je těsně pod dvěma dolary za galon (asi 3,8 litru).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK