GE Money Bank odmítla spekulace o hrozícím konkurzu

23.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - GE Money Bank odmítla spekulace, že splňuje jakékoli podmínky k tomu, aby byla zahrnuta do hrozícího konkurzního řízení na majetek Agrobanky. Tyto nároky jsou neopodstatněné a jsou v rozporu se všemi právními stanovisky, která máme k dispozici, sdělila ČTK mluvčí banky Eva Chaloupková. Agrobanka totiž podle ní nemá s GE Money Bank žádná společná aktiva ani žádné společné aktivity.

Banka zároveň vítá dopis viceguvernéra ČNB Miroslava Singera akcionářům Agrobanky, o kterém informoval ve čtvrtek server Euro Online. V dopise Singer vyjadřuje znepokojení ČNB ze záměru představenstva a likvidátora Agrobanky v nejbližších dnech podat soudu návrh na prohlášení jejího konkursu, který by mohl vést k zahrnutí GE Money Bank do konkursní podstaty likvidované Agrobanky. ČNB je jedním z akcionářů Agrobanky a také jejím věřitelem.

"GE Money Bank je připravena napadnout jakékoli takové řízení v případě, že k němu akcionáři přikročí a je si jista úspěšným výsledkem," uvedl dnes Chaloupková s tím, že banka je nadále odhodlána pracovat se všemi zainteresovanými stranami s cílem pokusit se nalézt uspokojivý výsledek.

Singer v dopise přesvědčuje ostatní akcionáře, že prohlášení konkursu jim nemůže nijak pomoci, s čímž v dnešním prohlášení souhlasí i GE Money Bank. Pokud ke konkursu nedojde, centrální banka by podle viceguvernéra byla ochotná své dvě pohledávky za celkem 17,2 miliardy Kč kapitalizovat.

"GE Money Bank vítá, že ČNB v dopise akcionářům z 15. března jednoznačně potvrdila, že akvizice části Agrobanky Praha společností GE v roce 1998 je platná podle práva a že má právní sílu," uvedla dále Chaloupková. V tomto dopise viceguvernér totiž uvedl, že "smlouva o prodeji části podniku je platnou smlouvou zakládající vynutitelná práva a povinnosti smluvních stran".

V dopise akcionářům Agrobanky Singer dále uvedl, že podle názoru ČNB je nejvhodnějším řešením situace dohoda mezi akcionáři Agrobanky a GE Money Bank, kterou by při dodržení podmínek stanovených právními předpisy byla připravena podpořit i ČNB.

Akcionáři Agrobanky se mají sejít na mimořádné valné hromadě 30. března. Do té doby však již může být návrh na prohlášení konkurzu podán a konkurz možná i prohlášen, upozornilo Euro.

Agrobanka byla založena v březnu 1990. Do nucené správy se dostala na podzim 1996. Nucený správce v roce 1998 prodal její zdravou část společnosti GE Capital a z této části po doplnění kapitálu vznikla současná GE Money Bank.

GE Money Bank podniká v České republice na základě licence udělené Českou národní bankou. Je součástí jedné z nejsilnějších společností na světě - General Electric (GE), která má nejvyšší možný rating AAA. GE Money má aktiva 190 miliard USD a působí v 52 zemích po celém světě.

V Česku GE Money Bank spravuje kolem 700.000 běžných účtů, přičemž tento počet neobsahuje spořící účty a termínované vklady. Banka je v tomto ohledu na tuzemském trhu na čtvrtém místě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK