Nejlepší prostředí pro rozvoj turistiky má Švýcarsko

25.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 25. března (ČTK) - Nejlepší prostředí pro rozvoj turistiky a cestovního roku nabízejí evropské země Švýcarsko, Rakousko a Německo. Následuje Island a Spojené státy. Vyplývá to ze studie zveřejněné Světovým ekonomickým fórem. Česká republika obsadila v konkurenci 124 zemí světa 35. příčku.

Do první desítky se ještě dostaly Hongkong, Kanada, Singapur, Lucembursko a Británie.

Švýcarsko je domovem prestižních škol pro hotelové manažery. Nabízí výbornou dopravní i turistickou infrastrukturu a je bohaté na přírodní krásy, píše se ve studii.

Před Českou republiku se dostaly přední západoevropské přímořské destinace, jako Kypr, Portugalsko, Řecko a Malta, ale také Estonsko, Izrael či Tunisko. Dvě příčky za Českem skončilo Slovensko, za ním Chorvatsko a Maďarsku patří 40. příčka. Polsko se umístilo až na 63. pozici a před něj se tak dostaly například Turecko, Bulharsko a Egypt.

Francie, která je nejoblíbenější turistickou destinací na světě, se musela spokojit s 12. pozicí. Částečně je důvodem dle studie všeobecný postoj Francouzů k turistům. Španělsko, kterému v oblibě patří druhá příčka, skončilo na 15. pozici. Itálie, která má zase nejvíce míst považovaných za světové kulturní dědictví, skončila jen dvě místa před Českou republikou. Země má podle studie mnoho slabých stránek, včetně různých politických pravidel a nařízení.

Z asijských destinací byly nejvýše Hongkong a Singapur. Ze zemí Blízkého východu skončily nejvýše Spojené arabské emiráty, které byly 18. Je to hlavně díky jejich pozitivnímu vztahu k zahraničním turistům a relativně příznivým cenám.

Ze zemí Latinské Ameriky a Karibiku skončil nejvýše, na 29. místě, Barbados. Brazílie se kvůli obavám turistů o bezpečnost propadla až na 59. místo. Z oblasti subsaharské Afriky je nejlépe hodnocen na 39. místě Mauricius. Jihoafrická republika skončila na 62. příčce. I zde hrají důležitou roli obavy o bezpečnost.

Zpráva nazvaná Travel & Tourism Competitiveness Report 2007 hodnotí přírodní i kulturní památky, bezpečnost, zákony vztahující se k životnímu prostředí, úroveň zdraví a hygieny, leteckou infrastrukturu, úroveň pracovní síly a priority, které sektoru poskytuje vláda.

Turistika a cestovní ruch zaměstnávají 234 milionů lidí a jsou důležitým pohonem růstu ekonomiky. Na celosvětovém hrubém domácím produktu se loni podle zprávy tento sektor podílel 10,3 procenta.

Světové ekonomické fórum je nezávislé, neformální, nadstranické a nevýdělečné seskupení předních politiků a představitelů finančních institucí. Usiluje o řešení celosvětových i regionálních problémů a prosazuje globální hospodářský a sociální pokrok cestou účinné ekonomické spolupráce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK