HN: Ceny elektřiny ještě dále porostou

26.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Naděje, že se několikaletý růst cen elektřiny pro české spotřebitele konečně zastaví, jsou liché. Podle dnešních Hospodářských novin (HN) se na tom shodují energetici i analytici energetických trhů.

"Vyrovnávání našich cen s vyššími cenami v Německu bude pokračovat, srovnají se až v roce 2008 či 2009," odhadl šéf energetické společnosti ČEZ Martin Roman. Analytik společnosti Atlantik FT Petr Novák je ještě opatrnější: "Vzestup může pokračovat i déle."

Mezi současnými českými cenami a cenami, za něž se teď objednává v Německu elektřina na příští rok, je velký rozdíl - v Česku se platí 43 eur (1204 korun) za megawatthodinu a v Německu 53. V únoru přitom německé ceny spadly pod úroveň českých a zdálo se, že růst v Česku je u konce. Jenže proud v Německu opět zdražuje.

Za vyšší ceny než u nás se elektřina prodává také v Maďarsku, na Slovensku, v Rakousku. "Cena stoupne ještě minimálně o deset procent. Je to způsobeno hladem po elektřině. Letos ukončí výrobu další elektrárny na Slovensku, kapacit je nedostatek a poptávka stoupá," říká Novák.

Na růst ceny budou zřejmě opět tlačit i povolenky na emise skleníkových plynů.

Na příděl povolenek na léta 2008 až 2012 z Bruselu stále čeká ještě 11 států včetně Česka. Podle posledních signálů z Evropské komise budou jejich požadavky kráceny, Česku asi o 15 procent. Bude-li povolenek málo, budou drahé a potáhnou vzhůru i ceny energií.

O českém přídělu povolenek by měla Evropská komise rozhodnout dnes. Česko zřejmě bude mít k dispozici emisní povolenky jen na 85 až 86 milionů tun oxidu uhličitého ročně. České úřady přitom požadují souhlas s přidělením 102 milionů tun emisí ročně. V letech 2005 až 2007 mají české podniky k dispozici povolenky na 97 milionů tun a v roce 2005 jich využily jen na 82 milionů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK