MfD: Výroba kol v Česku po několikaletém poklesu ožívá

26.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Tuzemské produkce jízdních kol začíná po několika letech výrazného poklesu vzrůstat. Po zavedení antidumpingových cel, které má chránit evropské výrobce kol před levným dovozem z Asie, dává stále více tuzemských značek přednost montáži v Čechách a na Moravě. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Zatímco po celá 90. léta minulého století produkce jízdních kol v Česku klesala a v roce 2002 se počet vyrobených kol zastavil na 54.000 kusů, loni se podle oslovených firem v Česku vyrobilo 300.000 bicyklů. Naposledy přesáhla tuzemská produkce jízdních kol podle údajů Českého statistického úřadu hranici 300.000 kusů v roce 1998.

Ochrana tuzemského trhu začala platit vstupem Česka do Evropské unie. "Předtím se žádný výrobce dlouho neudržel. Firmy sice vznikaly, ale rychle končily," uvedl Richard Žák, majitel značky Amulet, která si nechává svá kola vyrábět v moravské Studénce u firmy 4Ever.

Firmy, které montují kola v Česku, stejně používají díly vyrobené v Asii. Téměř padesátiprocentnímu antidumpingovému clu na díly z Čína a Vietnamu se ale mohou vyhnout, pokud podíl hodnoty těchto dílů nepřesáhne na bicyklu 60 procent, vysvětlil spolumajitel 4Ever Petr Brož.

Získat výjimku na neplacení antidumpingových cel ale není snadné. Evropská komise k tomu musí každému výrobci udělit oprávnění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK