Odštěpené OHK žádají o zrušení akreditace jihomoravské komory

26.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. března (ČTK) - Jihomoravský kraj by mohl zůstat bez akreditované krajské hospodářské komory. Okresy Hodonín, Znojmo a Brno-venkov, které odešly z oficiální Krajské hospodářské komory (KHK) a založily vlastní sdružení, žádají o zrušení akreditace pro HKH, řekl ředitel hodonínské komory Michal Švagerka. Ani jedna z krajských organizací nesplňuje stanovy, obě sdružují méně než dvě třetiny okresů. Žádná z okresních komor neuvažuje o přestupu, zjistila ČTK. Představenstvo Hospodářské komory ČR (HK ČR) bude o akreditaci jednat v polovině dubna.

Hospodářské komory v Česku mají za úkol především poradenství a konzultace pro podnikatele. Na starost mají i některé dotace. "Pokud bude krajská akreditace chybět, kromě chybějících peněz z dotací to může nepříznivě působit na některé investory," soudí ekonom Marek Hatlapatka. Vyjádření KHK se ČTK nepodařilo získat. Stav na jihu Moravy je nestandardní, nikde v ČR se nic podobného nestalo, uvedla mluvčí HK ČR Viktorie Plívová. Nevyloučila, že by problémy v kraji mohly vyústit ve změnu stanov.

Podle současných pravidel může v každém kraji fungovat jenom jedna krajská komora s akreditací od HKČR. Musí ale sdružovat nejméně dvě třetiny okresů. Ještě loni to tak na jihu Moravy bylo. Okresy Hodonín, Znojmo a Brno-venkov ale vystoupily. Poukazovaly hlavně na porušování stanov a personální a funkční překrývání brněnské a krajské komory.

To by se teď ale mělo změnit, uvedl předseda břeclavské komory Jiří Kalužík. Zdůvodnil tak, proč Břeclav v KHK zůstane. Stejně se k problému staví i vyškovská OHK. KHK má teď asi dvě třetiny původních členů. "Celostátní představenstvo proto nemá důvod akreditaci odebrat, jedna věc je počet okresů, ale pak je právě ještě počet členů," míní Kalužík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK