Koruna klesla k 28,00 Kč/EUR, k dolaru posílila pod 21,00 Kč

26.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Česká měna odpoledne oslabila k hranici 28,00 Kč za euro, před 17:00 stála na 27,99 Kč/EUR. Vůči dolaru naopak následkem propadu americké měny na světových trzích posílila na závěrečných 20,99 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna k euru dnes nejprve posilovala téměř k 27,90 Kč/EUR, poté se však vrátila a před koncem se opět pohybovala těsně pod hranicí 28,00 Kč za euro, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Tento pohyb podle něj zřejmě táhlo oslabování celého regionu. Nové zprávy z domova dnes zveřejněny nebyly, dodal.

Středoevropské měny stagnovaly kolem otevíracích hodnot, investoři čekali na rozhodnutí centrálních bank v regionu, upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Pro kurz české koruny bude podle něj podstatné až zasedání slovenské centrální banky, která s velkou pravděpodobností sníží úrokové sazby o čtvrt až půl procentního bodu. "Jelikož bude domácí měna čekat na výsledky jednání okolních centrálních bank, kurz tento týden zůstane bez valného trendu v pásmu 27,68 až 28,15 Kč/EUR," odhadl.

Postupně posilující dolar dnes razantně zastavila nová data z amerického realitního trhu, upozornil Vlk. Americká měna se během dne dostala až pod 1,3260 USD/EUR, avšak po těchto datech se propadla na 1,3340 USD/EUR. Je tak znát zklamání poté, co optimismus v pátek podpořily prodeje existujících domů, vysvětlil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK