Americké akcie dopoledne klesaly kvůli trhu s novými domy

26.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. března (ČTK) - Akcie amerických společností dopoledne klesaly. Prodej nových domů byl slabší, než se očekávalo, a mezi investory opět zesílily obavy o hospodářský růst Spojených států a zisky amerických korporací. V poledne newyorského času se index Dow Jones snížil o dvě třetiny procenta na 12.394,8 bodu. Index trhu Nasdaq v 18 hodin SELČ klesl o 0,6 procenta na 2435 bodů.

Dolů šly akcie stavebních firem, které dodávají obytné domy. Index jejich akcií se dopoledne snížil o 2,7 procenta. Kleslo všech 16 titulů, které index zahrnuje, a největší ztrátu měla společnost Champion Enterprises.

Prodej nových domů v USA za únor nečekaně klesl o 3,9 procenta na nejnižší úroveň za téměř sedm let a počet dostupných nových domů na trhu se zvýšil. Dnešní zpráva amerického ministerstva obchodu tak přinesla další znamení, že trh s bydlením v USA není v dobré kondici.

Negativní náladu na akciovém trhu podpořily i rostoucí ceny ropy, které firmám zvyšují náklady na energie a dopravu a snižují zisky. Ropa podražila kvůli sporu Západu s Teheránem. Dodávky íránské ropy na světový trh spor zatím nezastavil, podle analytiků šly ceny nahoru jen kvůli riziku, že by se zásobování mohlo zhoršit, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK