Škoda při jednání s odbory zvýšila nabídku růstu tarifních mezd

26.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 26. března (ČTK) - Automobilka Škoda Auto při dnešním šestém kole jednání s odbory o růstu platů zvýšila nabídku na růst tarifních mezd. Bez uvedení konkrétního navýšení to po jednání řekl mluvčí automobilky Jaroslav Černý. Dosud firma nabízela růst tarifů o 6,1 procenta, odbory žádají růst o 17 procent. Vyjádření odborů, které mají nabídku Škody nyní projednat, ČTK zjišťuje.

Další kolo mzdového vyjednávání bude ve čtvrtek. Obě strany se musejí dohodnout do konce března, kdy vyprší platnost nynější mzdové dohody. Pokud odbory prosadily všechny své požadavky, znamenalo by to růst celkového objemu mezd o 24 procent. Firma takový požadavek odborů již dříve označila za nereálný.

Minulý týden odbory uspořádaly na podporu svých požadavků na pracovištích přes 50 informačních mítinků. Podle firmy mítinky výrobu neomezily. Mítinky odbory označily za předzvěst případné tříhodinové stávky. K ní by přistoupily, pokud by se s vedením na růstu mezd nedohodly. Firma již dříve uvedla, že jejím cílem je dohoda a odbory nemají k nátlakovým akcím žádný důvod.

Hlavním výsledkem prvních pěti kol vyjednávání bylo ustoupení automobilky od zavedení nového mzdového systému, který by výrazně posílil pohyblivé složky mzdy. Odbory nový model odmítaly jako údajně nespravedlivý. Odbory se s firmou také dohodly na vyšších příplatcích za ztížené pracovní prostředí a za noční práci. Firma dál navrhla zvýšení jednorázového bonusu na 8000 korun, zvýšení osobního ohodnocení, vyšší odstupné při propuštění z organizačních důvodů a vyšší půjčky na pořízení bydlení.

Při svých požadavcích odbory poukazují na výborné výsledky podniku, kterému loni čistý zisk vzrostl o 40 procent na rekordních 11,06 miliardy korun. Podle odborů byla loni průměrná dělnická mzda v automobilce 22.057 korun.

V kolínské automobilce TPCA se firma a odbory dohodly na letošním růstu mezd o 7,5 procenta. Průměrná mzda ve výrobě se tak zvýší na 23.000 korun. Ve slovenské divizi německé automobilky Volkswagen letos stoupnou mzdy o 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK