Americké akcie šly v pondělí oběma směry

27.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. března (ČTK) - Americké akcie šly v pondělí oběma směry. Trh s akciemi technologických společností vzrostl díky příznivému komentáři makléřů k některým firmám, například k počítačovému Dellu. Obnovené obavy z horší situace na trhu s bydlením pak stáhly dolů index Dow Jones. Ten tak klesl po pěti dnech růstu za sebou.

DJI se snížil o 11,94 bodu na 12.469,07 bodu, tedy o desetinu procenta. Index tak uzavřel nejdelší nepřerušený růst od konce února. Index Nasdaq Composite stoupl o 0,27 procenta na 2455,63 bodu, když si 6,70 bodu připsal.

Dell na trhu Nasdaq posílil o 3,5 procenta díky tomu, že mu analytici investiční banky Goldman Sachs zvýšili doporučení na "kupovat" ze známky "neutrální". Banka zvýšila nezávisle na tom čtvrtletní výhled tržeb pro internetovou aukční síň eBay. Její emise posílila o 4,4 procenta a Apple, výrobce digitálních mediálních přehrávačů iPod, vzrostl o 2,5 procenta.

Kvůli rostoucím cenám ropy ale oslabily akcie průmyslového konglomerátu 3M. Na trh dolehl i únorový pokles prodeje nových obytných domů na téměř sedmileté minimum. DJI se v jednu chvíli po zveřejnění zprávy snížil o více než 100 bodů.

Dolar vůči většině měn klesl, protože zpráva o slabším prodeji domů posílila očekávání, že by americká centrální banka Fed mohla v budoucnu snížit dolarové úroky. Kurz eura se zvýšil o 0,4 procenta na 1,3328 USD. Dolar klesl také ke švýcarskému franku a britské libře, vůči japonskému jenu uzavřel den téměř beze změny na kurzu 118,08 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK