Vondra: Vláda projedná reformu na zvláštním zasedání v pondělí

27.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Vláda projedná připravovanou reformu veřejných financí na mimořádném zasedání v pondělí 2. dubna. Dnes to uvedl na Evropském bankovním a finančním fóru místopředseda vlády Alexandr Vondra. Reformu by poté vláda měla představit v úterý 3. dubna.

Cílem reformy veřejných financí je snížit deficit veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu a zastavit rostoucí zadlužování státu. Snižování deficitu veřejných financí je rovněž požadavkem EU k tomu, aby země mohla přijmout euro.

Podle Vondry se o přijetí evropské měny letos v ČR bude intenzivně debatovat. Původní termín 2010 padl právě kvůli stavu veřejných financí. Podle ministra financí Miroslava Kalouska by mohla země přijmout euro v roce 2012, ovšem v případě, že se uskuteční navrhované reformy. Letos bude deficit veřejných financí činit čtyři procent HDP.

Součástí reformy má být i reforma daní. Podle dostupných informací plánuje vláda například zavést jednotnou 15procentní daň z příjmu fyzických osob nebo zvýšit sníženou sazbu DPH na devět procent. Chystá rovněž reformu sociálních dávek a postupné snižování daňové zátěže firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK