EU se dohodla na nových pravidlech pro přeshraniční akvizice

27.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. března (zpravodaj ČTK) - Ministři financí Evropské unie dnes přijali nová pravidla pro přeshraniční akvizice a fúze. ČTK to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Pro národní regulační orgány by tak mělo být do budoucna daleko těžší zabránit případnému převzetí některé firmy jinou společností ze zahraničí. Nová pravidla jsou odpovědí na ochranářské snahy některých členských států.

Směrnice vyjmenovává pět bodů, za nichž je možné případné akvizici zabránit. Dosud to bylo možné i v případě, že případné převzetí bylo obecně označeno za rizikové, čehož někteří k velké zlosti Evropské komise zneužívali. Například Polsko a Itálie se z podobných obstrukcí budou možná zodpovídat i u Evropského soudního dvora. Jejich národní regulátoři totiž zablokovaly převzetí dvou bank.

Právě Polsko se proti dnes schválené směrnici jako jediné postavilo. K jejímu přijetí však stačila kvalifikovaná většina, jíž státy EU bez problémů dosáhly. Novým pravidlům se tak bude muset přizpůsobit i polská vláda a především centrální banka.

Ta by mohla například přeshraniční akvizici některé z polských bank zabránit jen v případě, že by kupující měl špatnou reputaci, nebo by měl špatnou reputaci některý z jeho šéfů, existovaly by pochyby o jeho finanční stabilitě, byla by podezření na porušení práva EU nebo podezření na praní špinavých peněz a financování teroristů.

Změnila se i doba, během níž se mají regulační orgány k případné akvizici či fúzi vyjádřit. V současnosti není lhůta přesně nastavená, nově to však bude 60 dní. Evropská komise ale původně navrhovala 30 dní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK