EU: Úvěry k platební službě budou moci trvat nejdéle 12 měsíců

27.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. března (zpravodaj ČTK) - Ministři financí Evropské unie dnes schválili směrnici o platbách na vnitřním trhu, informoval ministr financí Miroslav Kalousek. Znamená to, že i české nebankovní subjekty budou moci díky takzvanému evropskému pasu podnikat za hranicemi ČR. Nová pravidla navíc určují lhůtu u takzvaných úvěrů k platební službě, jež budou moci trvat nejdéle 12 měsíců.

Za úvěr k platební službě lze považovat například situaci, kdy si zákazník chce pořídit kupříkladu ledničku, v obchodě však zaplatí pouze první splátku a poté v deseti splátkách uhradí celou cenu. Některé státy navrhovaly, aby tento úvěr mohl trvat nejdéle šest měsíců či tři měsíce.

Nakonec se ale ministři jednomyslně shodli, že prozatím bude stačit lhůta 12 měsíců. Po třech letech však Evropská komise vypracuje studii, zda by nebylo vhodnější lhůtu zkrátit. Pokud se ukáže, že ano, celý problém se znovu objeví na jednacím stole ministrů financí EU.

Lhůta u úvěrů s platební službou však není jedinou novinkou. Směrnice předpokládá, že nebankovní subjekty budou moci získat takzvaný evropský pas, který jim umožní podnikat i za hranicemi svého státu. Některé české společnosti by tak mohly od 1. listopadu 2009 začít nabízet úvěry například v Německu, Francii a v dalších 24 zemích EU.

Směrnice o platbách na vnitřním trhu by měla začít platit v listopadu 2009. Bude se jí však ještě zabývat Evropský parlament.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK