Tisícovce kamionů hrozí zákaz vjezdu na zpoplatněné silnice

27.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Přibližně tisícovce kamionů hrozí, že nebudou moci od dubna jezdit po zpoplatněných úsecích dálnic a rychlostních silnic. Uvedl to dnes mediální zástupce firmy Kapsch David Šimoník. Jde o dopravce, kteří dosud nevyměnili předběžnou dohodu o následné platbě mýtného za smlouvu definitivní.

"Ten úkon, který byl dočasný se přemění na stálý," řekl Šimoník s tím, že dopravci byli o změně dobře informováni. Pokud dotčený dopravce do týdne s Ředitelstvím silnic a dálnic novou smlouvu neuzavře, Kapsch mu zablokuje palubní jednotku. Bez té je legální jízda na dálnicích a rychlostních silnicích nemožná a dopravci hrozí ve správním řízení až půlmilionová pokuta.

V mýtném systému je nyní registrováno zhruba 150.000 kamionů, ze kterých 90.000 platí mýtné předem, tzv. PrePay. Zbylých 60.000 kamionů je registrováno k dodatečné platbě mýtného, tzv. PostPay, drtivá většina z nich k ní využívá tankovacích karet.

Mýtné jsou v ČR povinna platit vozidla o hmotnosti 12 tun a více; prozatím pouze na 1000 kilometrech dálnic a rychlostních silnic. Od spuštění systému 1. ledna do 18. března zaplatili dopravci na mýtném přes 1,2 miliardy. Ve stejném období zjistili celníci skoro 6400 porušení předpisů o mýtném a uložili pokuty za téměř devět milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK