Euro před sazbami vystoupilo na rekord k jenu a franku

12.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. dubna (ČTK) - Kurz eura dnes na devizových trzích ve světě pokračuje v růstu a měna se vyšplhala na nová maxima vůči japonskému jenu a švýcarskému franku. O dalším pohybu kurzu zřejmě rozhodne až Evropská centrální banka, která se dnes zabývá měnovou politikou. Změna sazeb se ale neočekává.

Ve 12:00 SELČ se euro k jenu prodávalo za 160,54 JPY, a zpevnilo tak z předchozích 160,30 JPY, kde bylo ve středu. Na paritě se švýcarským frankem se posunulo na 1,6409 z 1,6372 CHF, a k dolaru vystoupilo na 1,3451 z 1,344 USD. Vůči americké měně je teď euro nejdražší za poslední dva roky. Dolar k jenu zůstal beze změn na 119,32 JPY.

Základní úroková sazba v eurozóně je na 3,75 procenta a většina analytiků předpokládá, že ECB sazby zatím nezmění. Očekávají však, že naznačí příklon ke zpřísnění měnové politiky, což by mohlo znamenat, že úroky se v eurozóně zvýší ještě do poloviny roku.

Dosud se předpokládalo, že ECB sáhne ke zvýšení sazeb na své červnové schůzce, část analytiků ale počítá s růstem úroků už v květnu. Velkou pozornost proto budou finanční trhy věnovat tiskové konferenci prezidenta banky Jean-Clauda Tricheta.

"Trh spekuluje, že Trichet by mohl být nakloněn zvýšení úroků, protože statistické údaje z eurozóny byly v poslední době velmi příznivé," podotýká analytik devizového trhu v ústavu Dresdner Kleinwort Niels From. Euro těží i ze zužování takzvaného úrokového diferenciálu mezi USA a eurozónou. Úroky v USA se totiž nemění, zatímco v eurozóně jsou na vzestupu.

Američané mají základní úrok už téměř rok na 5,25 procenta. V minulých letech právě tato skutečnost dolaru pomáhala, nyní už je ale ve světě více stabilních měn s atraktivním úročením. Vedle britské libry či australského dolaru je to už také euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK