Americké akcie zahájily týden prudkým růstem

16.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu nového týdne prudce zvyšují a těží převážně ze solidních výsledků hospodaření. Vzpruhou pro trh byla také zpráva, že úvěrová společnost Sallie Mae se nechá za zhruba 25 miliard dolarů převzít. Příznivou zprávou byl také březnový růst maloobchodních tržeb.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.720 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o téměř 0,9 procenta. Ocitl se tak velmi blízko historickému maximu, které je nad 12.845 body a pochází z letošního února.

Širší index S&P 500 ve stejnou dobu vykazoval růst o více než jedno procento a byl na 1467 bodech. Podobně index technologického trhu Nasdaq Composite kolem poledne zpevnil o 0,9 procenta a pohyboval se kolem hodnoty 2516 bodů.

Hlavní indexy se již zcela zotavily z masivní korekce, kterou zaznamenaly koncem února. Pomohly například výsledky hospodaření společnosti Citigroup, jejíž akcie zpevnily skoro o tři procenta. Bance sice klesl čtvrtletní zisk asi o 11 procent, stačilo to ale na překonání průměrných odhadů.

Maloobchodní tržby ve Spojených státech v březnu vzrostly o 0,7 procenta proti předchozímu měsíci, kdy jejich růst činil 0,5 procenta a v meziročním srovnání růst činil 3,8 procenta. Za růstem tržeb částečně stojí vyšší ceny benzinu, bez nich by růst tržeb dosáhl 0,4 procenta. Pokud by se nebraly v úvahu automobily a jejich části, tržby vzrostly o 0,8 procenta.

Solidní výsledky hospodaření předvedla i banka Wachovia nebo výrobce léků Eli Lilly. Akcie obou firem si připsaly zisk kolem dvou procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK