Senát schválil zrušení ministerstva informatiky

19.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Senátoři schválili zrušení ministerstva informatiky. Agenda úřadu, který vznikl v lednu 2003 a v jehož čele se za dobu jeho fungování vystřídal jeden ministr a jedna ministryně, přejde na jiná ministerstva. Návrh schválila již před měsícem sněmovna a nyní půjde k podpisu prezidentovi republiky. Zákon má nabýt účinnosti do měsíce od vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Ministr vnitra Ivan Langer již dříve uvedl, že ministerstvo informatiky by reálně mohlo skončit zhruba v polovině roku. Při dnešním jednání v Senátu řekl, že MI i jeho představitelé zaslouží uznání za to, že dali větší význam slovům informatika a informační technologie. Podle něj však ministerstvo působilo více jako marketingová instituce, která toto téma spíše popularizovala. Zároveň ujistil, že zrušení ministerstva neznamená konec rozvoje informačních a komunikačních technologií, ale je logickým krokem v rámci nového pojetí e-governmentu v ČR.

Také zpravodaj výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí senátor Pavel Eybert (ODS) označil návrh na zrušení ministerstva za krok správným směrem. Převedení kompetencí na jiné úřady podle něj pomůže jejich účinnějšímu prosazování.

Lepší prosazení záměrů státu v informatice podle vlády zajistí převedení agendy v elektronické veřejné správě pod ministerstvo vnitra, v telekomunikacích a poštách pod ministerstvo průmyslu a ve veřejných dražbách na ministerstvo pro místní rozvoj. Vnitro převezme také kompetence zřizovatele České pošty, jejíž pobočky mají v budoucnu fungovat jako takzvané Czech Pointy, tedy kontaktní místa pro elektronickou komunikaci s úřady.

Ministerstvo zřídila koaliční vláda ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody (US-DEU) v lednu 2003. Post ministra informatiky připadl Vladimíru Mlynářovi (US-DEU), kterého v dubnu 2005 nahradila Dana Bérová. První vláda Mirka Topolánka původně zamýšlela zrušit MI již ke konci minulého roku. Proti se ale postavili poslanci ČSSD a KSČM.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK