Černochová končí ve funkci generální ředitelky Letiště Praha

20.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Hana Černochová (42) po téměř dvou letech končí ve funkci generální ředitelky státního podniku Letiště Praha. ČTK to sdělila mluvčí letiště Eva Krejčí. O uvolnění z funkce Černochová požádala ministra dopravy Aleše Řebíčka údajně kvůli chystané transformaci Letiště na akciovou společnost a následné privatizaci. Černochová však zřejmě na letišti zůstane jako finanční ředitelka. Na post generálního ředitele bude podle sdělení MD vypsán konkurz.

Černochová nastoupila do tehdejší České správy letišť na začátku roku 2005 jako ekonomická náměstkyně, generální ředitelkou se stala koncem srpna téhož roku. K finančnímu řízení podniku se Černochová zřejmě znovu vrátí. Řebíček jí totiž nabídl post finanční ředitelky. "Z návratu do oblasti financí i z možnosti nebýt nositelem vrcholové zodpovědnosti cítím velkou úlevu," naznačila Černochová, že nabídku nejspíš přijme.

Kdy Černochová definitivně odejde z postu generální ředitelky, není dosud jasné. Záleží to mimo jiné na tom, kdy bude jmenován nový ředitel. Prvním příhodným termínem může být 1. červen, kdy odejde z funkce dosavadní finanční ředitel Petr Brávek, sdělila Krejčí.

Státní podnik Letiště Praha se podle rozhodnutí vlády letos přemění na akciovou společnost. Následovat by měla privatizace, o jejímž způsobu není ještě rozhodnuto. Řebíček však již dříve naznačil, že dává přednost dlouhodobému pronájmu.

Letiště Praha očekává za rok 2006 zisk ve výši jedné miliardy korun. Předloni to bylo 2,17 miliardy Kč. Podle dřívějšího sdělení Černochové se letiště loni muselo vypořádat s růstem nákladů o 1,3 miliardy korun, které přímo souvisejí s provozem nového terminálu Sever 2. Oficiální hospodářské výsledky firma oznámí příští týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK