Varšavané se díky Euru 2012 dočkají vytoužené druhé trasy metra

22.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 22. dubna (zpravodajka ČTK) - Obyvatelé polské metropole se díky mistrovství Evropy ve fotbale, které uspořádá Polsko s Ukrajinou v roce 2012, dočkají vytoužené druhé trasy metra. Náklady na jeho stavbu jsou odhadovány na 1,8 miliardy eur, z toho polovinu by měla zaplatit Evropská unie, řekl náměstek ministerstva pro místní rozvoj Jerzy Kwiecieński.

Ve Varšavě, kde žije 1,7 milionu lidí, je pouze jedna trasa metra, což se projevuje na silnicích, které jsou přeplněny automobily. Celkem 17 stanic metra propojují sever a jih města. Denně podzemní dráhy využívá asi 350.000 cestujících. V aglomeraci Varšavy žijí necelé tři miliony lidí, z nichž značná část denně jezdí do hlavního města za prací.

To, že výkonný výbor UEFA rozhodl, že Polsko spolu s Ukrajinou budou pořádat evropský šampionát ve fotbale, by mělo urychlit výstavbu druhé trasy. Povede z východu na západ, spojí dvě části města, které protíná Visla. Na jednom břehu se nachází centrum a na druhém bude vybudován národní stadion.

Technici se nyní musejí rychle rozhodnout, jaký způsob výstavby zvolí. Při jedné variantě by totiž musely být rozkopány ulice, což si nepřejí obyvatelé ani vedení města. "Jedno je jisté, výstavba druhé trasy metra musí začít velice brzo," řekla primátorka Varšavy Hanna Gronkiewiczová-Waltzová. Zprovozněna by trasa měla být v roce 2011.

Kvůli tisícům sportovních fanoušků mají být do šampionátu postaveny dva další mosty přes Vislu, nové tramvajové úseky či obchvat města. Investice budou financovány ze státní a městské pokladny a z evropských fondů.

První plány na výstavbu metra ve Varšavě se objevily už v roce 1918, stavět se však začalo až v roce 1983 a první úsek byl zprovozněn o 12 let později.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK