EU a USA prý podepíší dohodu o novém hospodářském partnerství

23.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. dubna (zpravodaj ČTK) - Evropská unie a Spojené státy se podle dnešního německého tisku dohodly na podrobnostech nového rozsáhlého hospodářského partnerství. Dokument mají na summitu EU-USA podepsat 30. dubna ve Washingtonu americký prezident George Bush, předseda Evropské komise José Barroso a kancléřka předsedajícího Německa Angela Merkelová.

"Usilujeme o bezpřekážkový transatlantický obchod," cituje z dosud důvěrného návrhu dohody magazín Der Spiegel. Partnerství se má stát prvním krokem ke společným standardům a normám pro průmyslové podniky a finanční sféru. Budou se týkat mimo jiné pravidel kolem duchovního vlastnictví, ale také zdravotnictví, potravinářství a energetiky. Plán sjednocování standardizace by měl přinést finančnictví a průmyslu miliardové úspory.

Merkelová vidí ve výstavbě hospodářské spolupráce důležitý krok, který by měl zlepšit vztahy mezi Evropou a Amerikou. Jako země předsedající nyní v EU a skupině významných průmyslových zemí G8 Německo přikládá ekonomické součinnosti ústřední roli.

Finanční výhody prý zatím dohoda nespecifikuje. Do značné míry bezbariérový finanční trh však podle expertů může v konečném výsledku snížit transakční náklady v kapitálových obchodech mezi USA a EU až o 60 procent. Sjednocení technických postupů, norem a povolovacích podmínek může redukovat výrobní náklady v průmyslu o sedm procent.

Deník Bild dnes dohodu označuje za "projekt století". "Přinejmenším jde o nový začátek v hospodářských vztazích mezi EU a USA," říká v listu předseda EK Barroso. "Podniky ušetří miliardy, které nyní musejí vynakládat na přizpůsobování svých výrobků rozdílným pravidlům a standardům." Když se podle něj sníží náklady na tyto byrokratické překážky, bude více peněz k dispozici na investice do vědy i inovací a vytváření nových pracovních míst.

Merkelová a Barroso se dnes večer sejdou na zámku Meseberg u Berlína, kde se budou o hospodářských vztazích s USA radit s manažery velkých firem.

Mezi dalšími výhodami má být například sjednocování schvalovacích řízení v kosmetickém, farmaceutickém nebo chemickém průmyslu nebo výrobě autopříslušenství. Kromě toho chtějí Evropané a Američané vybudovat společné energeticko-technologické centrum.

Pokrok v hospodářském partnerství by se pak každý rok probíral na pravidelné vrcholné schůzce. Do projektu se má zapojit i Kongres USA a Evropský parlament.

Kancléřka Merkelová o hospodářské partnerství usiluje od loňského roku a na počátku letošního prý pro tuto myšlenku získala George Bushe. Jejím cílem je budovat transatlantickou spolupráci na dalším pilíři vedle dosavadní bezpečnostní a zahraniční politiky.

Summit EU-USA ve Washingtonu se však příští týden bude věnovat i řadě politických témat. Nové členské země EU si například slibují, že půjde také o víza do USA. Ta jsou dosud povinná například pro Čechy nebo Slováky, zatímco občané většiny starých zemí EU mohou jezdit do Spojených států bez víz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK