Členy dozorčí rady ČEZ se stali Fuksa, Janeček a Kalaš

23.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Novými členy dozorčí rady energetické společnosti ČEZ se stali Ivan Fuksa (43 let), Josef Janeček (54 let) a Petr Kalaš (67 let). Jmenované navrhlo ministerstva financí, které vykonává akcionářská práva státu s podílem 67,6 procenta v ČEZ, a následně schválili akcionáři na řádné valné hromadě. Fuksa, Janeček a Kalaš nahradili v radě dva odvolané členy, zbylé místo vzniklo rezignací.

Fuksa (ODS) je první náměstek ministra financí, Kalaš je bezpartijní a Janeček je bývalý lidovecký poslanec, vyplývá z informací účastníků valné hromady ČEZ a dalších zdrojů. Akcionáři ČEZ naopak na návrh MF odvolali z dozorčí rady Aleše Cincibuse a Petra Kousala. Členství v dozorčí radě ČEZ se vzdal Karel Zeman.

Valná hromada dále souhlasila s působením Martina Kocourka, Tomáše Hünera a Zdeňka Hrubého v dozorčí radě ČEZ. Všechny jmenované kooptovali do dozorčí rady členové dozorčí rady a hromada členství potvrdila. Dozorčí rada ČEZ má celkem 12 členů.

Členové dozorčí rady se nemohou těšit například na odměny spojené s opčním programem. Ten umožňuje manažerům ČEZ zakoupit akcie firmy za cenu před jejich nástupem do funkce a následně je při růstu akcií prodat. Valná hromada ale členům dozorčí rady tuto výhodu v roce 2005 zrušila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK