Novým členem dozorčí rady ČSA se stal Jan Bürgermeister

23.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Novým členem dozorčí rady Českých aerolinií se stal bývalý náměstek pražského primátora a současný poslanec Jan Bürgermeister (59 let). Po dnešním jednání rady to oznámila mluvčí ČSA Daniela Hupáková. Bürgermeister obsadil poslední volné místo v dvanáctičlenném orgánu.

Dosazením Bürgermeistra se završují změny, kterými prošla dozorčí rada při mimořádné valné hromadě společnosti 10. dubna. Tehdy na svou funkci rezignoval předseda Miroslav Ševčík, který byl do funkce jmenován v listopadu za ministra financí Vlastimila Tlustého. Místo Ševčíka se v dubnu vedení rady ujal bývalý ministr financí Ivan Kočárník. Celkem v dubnu akcionáři zvolili pět nových členů rady.

Bürgermeistrova profesní dráha byla posledních 13 let převážně spjata s pražskou samosprávou. V letech 1994 - 2002 byl starostou Městské části Praha 1 a od roku 2002 do roku 2006 byl náměstkem primátora. Od roku 2003 je předsedou představenstva Kongresového centra Praha, společnosti 100procentně vlastněné hlavním městem a od roku 2006 je členem poslanecké sněmovny ČR.

ČSA, které za loňský rok vykázaly 400milionovou ztrátu, nyní procházejí restrukturalizací, a dozorčí rada je orgánem, který většinu změn schvaluje. Podle stanov ČSA může dozorčí rada na žádost akcionářů také učinit změny ve vedení společnosti. O složení dozorčí rady ČSA rozhodují ze dvou třetin akcionáři a z jedné třetiny zaměstnanci.

Největším akcionářem aerolinek je český stát, který prostřednictvím ministerstva financí a České konsolidační agentury kontroluje přes 91 procent akcií. Malé podíly mají také město Praha a město Bratislava, Česká pojišťovna a Fond národního majetku Slovenské republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK