ČOI: Do března nevyhovělo kontrolám 5,3 pct vzorků pohonných hmot

23.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Kvalita pohonných hmot prodávaných u tuzemských čerpacích stanic se ustálila. Česká obchodní inspekce totiž v prvním čtvrtletí letošního roku našla různé nedostatky u 5,3 procenta kontrolovaných vzorků pohonných hmot, což je zhruba stejný podíl jako za celý loňský rok, kdy testy ČOI neprošlo 4,8 procenta vzorků. Ještě předloni v červnu přitom jakostním požadavkům nevyhovělo 12,2 procenta kontrolovaných vzorků pohonných hmot.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová řekla, že inspektoři za první tři měsíce letošního roku odebrali 719 vzorků pohonných hmot a závady v jakosti zjistili v 38 případech. "Z toho pouze jedno zjištěné porušení jakosti bylo hodnoceno jako závažné. Jednalo se o výrazné překročení limitu obsahu síry u nafty," uvedla Fléglová.

Nejčastějším zjištěním byl v prvním letošním čtvrtletí nevyhovující bod vzplanutí u motorové nafty, který odborníci zjistili u 20 odebraných vzorků. Vyšší obsah síry, než připouští norma, byl zjištěn u dvou vzorků motorové nafty a jednoho vzorku směsného paliva. Automobilové benziny vykázaly závadu v jakosti celkem v devíti případech. U kontrolovaných vzorků LPG nebyla v prvním čtvrtletí zjištěna žádná závada.

"Nejlepší výsledky kontrol byly za měsíc březen, kdy z 235 vzorků PHM nevyhovělo jakostním požadavkům pouze sedm vzorků motorových naft a jeden vzorek směsného paliva, což bylo 3,4 procenta. Vzorky benzinů a LPG nevykazovaly od jakostních parametrů stanovených příslušnými technickými normami žádné odchylky," uvedla Fléglová.

Podmínky prodeje pohonných hmot od loňského září zpřísnila novela zákona. Je v ní například zakotvena povinnost evidence prodávaných paliv u čerpacích stanic, včetně jejich množství, jakosti a složení. Novela obsahuje také povinnost registrace provozovaných čerpacích stanic, které musejí splňovat požadavky vylučující závažná rizika pro zdraví a bezpečnost osob a pro životní prostředí. Za porušení zákona hrozí prodejcům pohonných hmot až pětimilionová pokuta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK