Společnosti ECM poklesl loni zisk o 8,5 pct na 532 milionů Kč

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Společnosti ECM Real Estate Investments A.G. klesl loni meziročně čistý zisk o 8,5 procenta na 19 milionů eur (532 milionů korun). ČTK o tom informovala sama společnost; tržby nezveřejnila.

Čistý provozní zisk činil 9,4 milionu eur (263 milionů korun), což v porovnání s předchozím rokem je pokles o 69 procent. Propad byl způsoben snížením zisků z přecenění investic do nemovitostí, uvedla společnost.

Společnost loni získala kancelářské budovy CITY Empiria a CITY Point v Praze, což způsobilo meziroční nárůst celkových aktiv o 151 procent na 333 milionů eur (9,3 miliardy korun). Čisté výnosy z pronájmu loni dosáhly 6,3 milionu eur (176 milionů korun), což je desetinásobně více než v předchozím roce.

Na konci roku 2006 měla skupina ECM 17 developerských projektů a čtyři investiční projekty v České republice a v Rusku s celkovou plochou téměř 308.000 m2. "ECM i nadále plánuje rozšíření působnosti svých aktivit do dalších států střední a východní Evropy," řekl generální ředitel společnosti Milan Janků.

Akcie ECM se obchodují od loňského prosince na pražské burze. Na zveřejnění výsledků zareagovaly akcie mírným poklesem, zatímco celkově trh roste. Na burzu společnost umístila celkem 1,717.530 akcií v objemu 80,7 milionu eur (2,3 miliardy korun).

ECM se zaměřuje na pronájem, prodej, správu nemovitostí a projektový development. Firma byla založena Milanem Janků v roce 1991 a dosud dokončila desítku projektů, vesměs v Praze. Mezi ně patří například Biskupský dvůr v centru Prahy nebo administrativní budova City Point na Pankráci.

ECM nyní plánuje asi 15 nových projektů včetně nákupního centra v ruské Rjazani za 100 milionů eur (2,8 miliardy korun). Firma také vytvořila společný podnik s realitní divizí banky Citigroup, který se bude zaměřovat na další developerské příležitosti na českém trhu.

V letošním roce by tržby měly dle odhadů Cyrrus převýšit tři miliardy korun a čistý zisk naopak poklesnout na asi 330 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK