Digizone: ČT chce letos spustit digitální vysílání i na Jihlavsku

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Česká televize chce v letošním roce spustit své programy přes digitální zemské vysílání (zkráceně DVB-T) také na Jihlavsku. V rozhovoru pro server DigiZone.cz to uvedl šéf projektu digitalizace v České televizi Pavel Hanuš. ČTK dnes Hanuš řekl, že by považoval za úspěch, pokud by programy ČT mohly přes zemské digitální vysílání do konce příštího roku přijímat tři čtvrtiny obyvatel ČR.

ČT společně s Novou nyní vysílají v Praze, Brně, Ostravě, Domažlicích a jejich okolí. Zhruba v polovině roku by měla ČT a Nova začít vysílat také na Ústecku. Další oblasti chce začít pokrývat již ČT sama a budovat tak svou vlastní, takzvanou veřejnoprávní síť, kterou bude sdílet s Českým rozhlasem a s níž počítá i zákon.

Minulý týden ČT potvrdila, že letos chce začít vysílat digitálně i na Pardubicku a Plzeňsku, další novou oblastí je Jihlavsko. "Přípravu jedeme na těchto třech lokalitách. Uvidíme, jakým budeme čelit potížím a co se objeví při výpočtech. Pro nás je v tuto chvíli největším problémem postupu vzájemné rušení s analogem. S tím si musíme poradit," uvedl Hanuš v rozhovoru pro Digizone.cz.

Plzeňsko je podle Hanuše logické, protože navazuje na Ústí nad Labem a uzavírá i oblast Domažlic. Jihlavsko je dobrá volba podle něj proto, protože přechod na digitální vysílání v tomto regionu sebou přinese i poměrně komplikovaný manévr. Vysílání z Jihlavska by tak řešilo problémy ve východním okraji Jihočeského kraje. "Tím bychom měli v podstatě pokrytou většinu Čech," podotkl Hanuš.

ČT již dříve uvedla, že spouštění digitálního vysílání již v letošním roce bude možné kvůli tomu, že na části území vypne analogové vysílání programu ČT2. Stane se tak zřejmě na Plzeňsku. "Na Plzeňsku to znamená nějaké drobné vypnutí, ale tam by to mělo být tak dobře pokryté, že by divák neměl nic poznat," uvedl Hanuš s tím, že zatím nelze říct, jestli to bude 20.000, 50.000 nebo více lidí.

Digitální zemské vysílání pokrývající Prahu, Brno, Ostravu, Domažlice a jejich okolí představuje podle údajů ČTÚ více než třetinu obyvatel ČR. Do konce roku by podle propočtů ČTÚ mělo mít přístup k DVB-T 42 procent lidí v ČR, naopak zcela bez možnosti sledovat současnou analogovou TV bude asi pět až šest procent obyvatel.

"Cíl je co největší pokrytí s co nejmenšími problémy," řekl ČTK Hanuš k odhadovanému počtu obyvatel ČR, kteří by mohli po spuštění DVB-T v nových oblastech k této formě televizního vysílání přístup. "Můj osobní cíl je 75 procent do konce roku 2008. Kdybychom byli na 80 procentech, byli bychom navýsost spokojení," uvedl.

Digitální zemské vysílání v následujících letech zcela nahradí současné letité analogové. Lidem to přinese až tři desítky nových i současných programů, mnohdy v lepší kvalitě. Evropská komise doporučuje členům EU, aby analogové vysílání ukončili do roku 2012, ČTÚ navrhuje, aby se tak v ČR stalo do října 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK