PwC: Evropské fúze a akvizice ve financích loni vzrostly o 77 pct

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Hodnota fúzí a akvizic v evropském odvětví finančních služeb dosáhla loni 137 miliardy eur, což byl nárůst proti roku 2005 o 77 procent. Nejvíc fúzí a akvizic bylo v bankovnictví. Převažovaly transakce v rámci jednotlivých zemí; aktivita ve střední a východní Evropě poklesla. Vyplývá to z každoročního průzkumu PricewaterhouseCoopers.

Hodnota domácích transakcí se proti roku 2005 ztrojnásobila zhruba na 76 miliard eur. Bankovní transakce se meziročně více než zdvojnásobily na téměř 99 miliard eur. Hodnota transakcí v pojišťovnictví v uplynulém roce také vzrostla; naopak v odvětví správy investičního majetku přišel výrazný pokles.

V Itálii se v roce 2006 uskutečnilo 48 procent všech evropských transakcí a více než polovina z deseti největších. Na druhém místě byly akvizice ve Francii, když většina francouzských společností byla koupena francouzskými subjekty. Francouzi byli aktivní v zahraničí a podíleli se na sedmi ze třinácti zahraničních transakcí z největší dvacítky. Naopak v Německu loni aktivita značně poklesla.

V minulém roce vzrostl význam jihovýchodní Evropy, a to díky několika velkým akvizicím především v Řecku a Turecku. Naopak aktivita v zemích střední a východní Evropy a Rusku se snížila. "Finanční sektor v tomto regionu už dávno není neprobádaným územím. Řada těchto zemí je dnes v EU a praxe již dostatečně prověřila růstové možnosti a ziskovost na těchto rozvíjejících se trzích," uvedl partner PricewaterhouseCoopers ČR Paul Cunnigham.

Nyní působí ve střední a východní Evropě více než 75 mezinárodních bankovních skupin, zejména z Rakouska, Itálie, Belgie a Francie. Pouze pět největších hráčů (HVB/Unicredito, KBC, Erste Bank, Raiffeisen a Société Générale) ovládá více než 50 procent bankovního trhu v oblasti. "Je proto pravděpodobné, že budoucí fúze a akvizice budou motivovány potřebou konsolidace a reorganizace těchto mezinárodních bankovních skupin, které do oblasti investují," dodal Cunnigham.

Mezi klíčové strategické trendy na trhu fúzí a akvizic ve finančních službách v Evropě podle studie patří pokračující tendence budovat silné národní hráče, zejména v Itálii. Společnosti, které chtějí dosahovat silného růstu prostřednictvím investic do subjektů v zahraničí, přesouvají pozornost ze střední na jihovýchodní Evropu. Bankopojišťovací skupiny se cíleně zbavují pojišťovacích aktivit.

"Ten, kdo předpokládal, že i v roce 2006 bude pokračovat růst trhu fúzí a akvizic v evropském sektoru finančních služeb, nebyl zklamán. Toto odvětví zůstane i nadále velmi aktivní. K dalším transakcím povede především pokračující tlak na konsolidaci, především v bankovním sektoru. Očekáváme také růst trhu fúzí a akvizic v jihovýchodní Evropě, " odhadl další vývoj partner pro finanční služby PricewaterhouseCoopers Nick Page.

Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers poskytuje auditorské, daňové a poradenské služby pro všechna průmyslová odvětví. Působí prostřednictvím více než 140.000 pracovníků ve 149 zemích světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK