Podíl v České pojišťovně od PPF koupí Generali

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Podíl v České pojišťovně koupí od finanční skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera pojišťovna Generali. S odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje o tom informoval internetový server Aktuálně.cz. Obchod za několik desítek miliard byl už dohodnut, podpisy se připravují, uvedl server.

PPF se odmítá vyjadřovat oficiálně. Podle mluvčí skupiny Dity Fuchsové akcionáři po celou dobu vlastnictví České pojišťovny zvažovali a zvažují všechny strategické možnosti, které umožní její další úspěšný rozvoj jak v České republice, tak i na zahraničních trzích.

Česká pobočka Generali, která spadá pod rakouskou část italského koncernu, své prohlášení podle serveru připravuje. Nicméně o tomto víkendu bude valná hromada italské pojišťovací skupiny v Terstu, kde by se měl obchod probírat.

Variant prodeje je podle serveru více: buď jde o většinový balík, nebo o minoritní podíl. V obou případech jde ale o sumu několika desítek miliard. Server Euro OnLine uvedl, že cena za Českou pojišťovnu by se mohla podle některých spekulací pohybovat mezi 100 až 110 miliardami korun.

"Hodnota pojišťovny se počítá z vlastního kapitálu a pak se přidává bonus. A ten může být i několik stovek procent. Vychází se přitom z takzvaného pojistného kmene, tedy smluv, které má pojišťovna uzavřené, tržeb, zisku. Kolik by to bylo u české pojišťovny, to opravdu nelze odhadnout," popsal Aktuálně.cz postup, jak přijít na hodnotu pojišťovny, analytik jednoho z konkurenčních ústavů.

O prodeji části České pojišťovny se spekuluje již delší dobu. K zájemcům o Českou pojišťovnu patřily podle tisku největší australská pojišťovna QBE či americká AIG, která je podle tržní kapitalizace největší pojišťovnou na světě. Ve hře byly také francouzská pojišťovna AXA, bankovní skupina KBC, která je majoritním vlastníkem ČSOB, nebo německá pojišťovna Allianz. Spekulovalo se i o nizozemské ING.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav. Její tržní podíl ke konci roku 2006 přesahoval 33 procent.

PPF Group ovládá v Česku vedle pojišťovny i splátkovou firmu Home Credit nebo PPF banku. Celkem skupina spravuje majetek v hodnotě přes 170 miliard korun.

Generali Group patří mezi tři největší evropské pojišťovny; ve střední a východní Evropě má přibližně 3,5 milionu klientů. Pod historicky známou značkou operuje v osmi zemích - Maďarsku, Česku, Rumunsku, Slovinsku, Slovensku, Polsku, Chorvatsku a Srbsku. Její česká pobočka je z hlediska předpisu pojistného pátou největší pojišťovnou na českém trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK