Zemský PF se do konce roku sloučí s ČSOB PF Progres

24.04.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Zemský penzijní fond se do konce letošního roku sloučí s ČSOB Penzijním fondem Progres. Oba fondy uzavřely písemnou dohodu o provedení záměru sloučení společností. ČTK o tom informovala Československá obchodní banka, do jejíž skupiny fondy patří. Zemský PF přibyl do skupiny ČSOB v červnu 2006.

Pro klienty Zemského PF zůstanou po fúzi zachovány dosavadní podmínky penzijního připojištění, uvedl generální ředitel fondu Jaromír Wagner. Zaměstnanci skupiny Mostecké uhelná budou podle něj nadále dostávat příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění do Zemského PF, respektive jeho právního nástupce.

Zemský PF, který patří s necelými 14.000 klientů mezi menší fondy, spravuje aktiva za téměř 700 milionů Kč. Jeho předchozími největšími akcionáři byly Mostecká uhelná společnost s 88,53 procenta akcií a pojišťovna Kooperativa s 8,64 procenta.

ČSOB Penzijní fond Progres loni získal téměř 60.000 nových účastníků a koncem roku jich měl 160.000. Progres připsal v minulých letech klientům nejvyšší zhodnocení vložených peněz na trhu. Fond je totiž v rámci skupiny ČSOB zaměřený na mladší lidi, kteří chtějí peníze ukládat déle a dlouhodobě očekávají vyšší výnos. Fond proto více majetku investuje do akcií a zahraničních dluhopisů.

Skupina ČSOB je čtvrtým největším poskytovatelem penzijního připojištění v Česku. Patří do něj ještě ČSOB Penzijní fond Stabilita. Nyní penzijní fondy ČSOB spravují aktiva přes 17 miliard korun více než 550.000 klientů. Na trhu penzijního připojištění pokračuje koncentrace, z původních 44 penzijních fondů by jich mělo zbýt po sloučení Zemského PF s Progresem devět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK